*Nettavisen* Nyheter.

Olav Thon (96) gir én milliard til forskning: - Disse plagene koster staten, og er merkelig lite prioritert av det offentlige

Olav Thon og Sissel Berdal Haga intervjuet i Oslo sentrum 12. juni 2019.

NY STIFTELSE: Olav Thon vil gi penger til en ny stiftelse som skal forske på muskel- og skjelettplager.  Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Milliardæren setter av én milliard kroner til en ny stiftelse, og bidrar dermed til at det blir mer forskning på muskel- og skjelettlidelser.

07.11.19 09:35

– Disse plagene som koster staten – og alle stater – milliarder av kroner i sykepenger og fravær i arbeidslivet, men er merkelig lite prioritert i det offentlige forskningsapparatet, sa Olav Thon da han avslørte nyheten i et intervju i NRK-programmet Torp onsdag kveld.

Han mener han må gi såpass mye penger for at det skal være noe vits i at han gir penger til forskningsformålet.

I 2013 overførte Thon omtrent 26 milliarder kroner til Olav Thon Stiftelsen, og det er ifølge NRK deler av disse pengene som brukes til den nye stiftelsen som skal dele ut penger til forskning på muskel- og skjelettplager.

Stadig flere nordmenn blir eldre, og milliardæren trekker fram den aldrende befolkningen som noe av grunnen til at forskning på dette området er aktuelt.

Les også: Kjempeår for Thon: Mer enn femdoblet resultatet

Giftet seg

Selv om Thon selv også blir stadig eldre, stopper ikke det 96-åringen fra å gjøre det han ønsker. I sommer giftet han seg nemlig med sin elskede Sissel (79) etter 35 år som kjærester.

Forloveren til Olav Thon var nær venn og forlegger Erling Kagge. Da Nettavisen var på plass for å dekke bryllupet, sa Kagge fra bakrommet at paret er «stormforelsket».

– Dette er en gledens dag. Stor ære og glede å være forlover, sier han til Nettavisen.

Sissel Berdal Haga valgte å ta Thons navn, og blir hetende Sissel Berdal Haga Thon.

Etter vielsen møtte kanskje Norges mest presseglade par til pressekonferanse.

– Hvor går bryllupsreisen?

– Vi er jo enkle mennesker. Så jeg foreslo Bjørneparken på Flå. Men Sissel ville utenlands. Så foreslo jeg Töcksfors, sa han til latter i salen.

Töcksfors kjøpesenter er en av Thons egne kjøpesenter langs svenskegrensa.

– Neida, fra spøk til alvor så har vi ikke de store bryllupsreiseplanene enda. Men det blir nok en tur rundt omkring i Norge, og helst nordover, som vi er så fryktelig glad i, sa Olav Thon like etter vielsen.

- Jeg liker å slite

Da Nettavisen møtte paret i sommer, før bryllupet, fortalte de om hvordan de møttes.

Olav Thon gikk på ski første gang han skjønte at Sissel Berdal Haga var et godt koneemne. Det var på Hallingskarvet, de to hadde akkurat møttes og skulle legge ut på en slitsom tur. Men det skremte ikke den daværende tingsrettsdommeren fra Oslo. «Jeg liker å slite», sa hun til milliardæren.

- Noe sånt er greit å vite for en hallingdøl som meg, sa Thon og lo.

Les også: Olav Thon om forloveden Sissel Berdal Haga: - Det er ganske enestående

Siden den gang, for rundt 35 år siden, har det stort sett vært dem. De passet sammen. Begge liker det gode friluftslivet. De liker å gå langt og hardt. Sutring og klaging er ikke tillatt.

- Andre personer setter seg ned og spiser en stor lunsj når de går en tur. Vi har en brødskive i lommen og spiser den der vi står. Så går vi videre. Jeg tror det sier noe om det nøkterne livet og gleden over de enkle ting, sa milliardærens nåværende kone den gang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.