Oligark dømt til seks nye år

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Mikhail Khodorkovsky, som var Russlands rikeste mann, må sitte fengslet fram til 2017.

30.12.10 21:31

Mikhail Khodorkovsky (47) sitter allerede fengslet for bedrageri i Russland. Men neste år var han opprinnelig ferdig med å sone en åtte år lang fengselsstraff.

Torsdag ble imidlertid den tidligere oligarken dømt til ytterligere seks år i fengsel. Dermed må han sitte fram til 2017.

Dømt til seks nye år
En russisk domstol fant Khodorkovsky og hans tidligere forretningspartner Platon Lebedev skyldig for bedrageri mandag. Torsdag var straffeutmålingen klar, og begge ble dømt til seks nye år i fengsel, melder BBC.

Khodorkovsky og Lebedev er anklaget for å ha stjålet midler fra sitt eget oljeselskap, Yukos. Ifølge anklagen skal de to ha stjålet olje til en verdi av 30 milliarder dollar.

Men kritiske røster hevder det er statsminister Vladimir Putin som har tilrettelagt for at Khodorkovsky må sone i ytterligere seks år.

Khodorkovsky var en stor kritiker av Putin, og mange vil ha det til at Putin ikke vil ha Khodorkovsky ute i frihet når han etter all sannsynlighet stiller som presidentkandidat i 2012.

Kritikk fra Vesten
Kjennelsen fra mandag har blitt kritisert av flere vestlige land.

- Det er en svært streng og absurd straff som beviser det velkjente faktumet at Russland ikke har noen uavhengig domstol. En uavhengig domstol ville ha frikjent den tiltalte og straffet etterforskerne som har tatt ut tiltalen, sier menneskerettighetsforkjemper og leder for Moscow Helsinki Group, Lyudmila Alexeyeva, melder nyhetsbyrået AP.

- Anklagene er skandaløse
Den kanadiske advokaten Robert Amsterdam var forsvareren til Khodorkovskij i første rettsrunde for syv år siden. Han er fortsatt svært aktiv i saken og er en viktig støttespiller for Khodorkovskij.

Han har tidligere hevdet overfor Nettavisen at Khodorkovskij anklages for å ha stjålet mer olje fra Yukos enn det selskapet faktisk produserte.

- Disse anklagene er skandaløse fordi de motstrider de forrige anklagene. De trosser all logikk, og kan rett og slett ikke sidestilles med de anklagene han allerede har sonet fem år for. De anklager ham for å ha tatt mer olje fra Yukos enn det Yukos faktisk har produsert, sa Amsterdam til Nettavisen i 2009.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.