RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Olje og dollar ukens fokus

Sist oppdatert:
Oljeprisen og dollaren vil sette tonen for markedet denne uken. Les hva som kan skje i markedet denne uken
I USA går man inn i "thanksgiving-uken" denne uken, og det er ventet en relativt stille uke. I aksjemarkedet vil få selskaper levere tall, og det er ikke ventet viktige makro-tallen. Med andre ord blir fokus på to ting: Olje og dollar.

Dollar - "Black Monday?"

I helgens G-20 møte i Berlin advarte den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan mot appetitten utenlanske investorer har hatt for amerikanske verdipapir kan avta dersom gjelden hoper seg opp i USA. Da er det ikke gode nyheter at Bush-administrasjonen fikk gjennomslag for å øke sine lånerammer med 800 milliarder dollar, til 8,18 billioner dollar, i forrige uke.

Lørdag kunne George W. Bush fortelle at han var opptatt av en sterk dollar, og sa at han ville komme med signaler hvordan han ville minste det amerikanske underskuddet på budsjettet i sin "state of the union" tale i januar.

- Bush sin "sterk dollar-politikk" er for alle praktiske formål bare en måte å beholde en gruppe idioter til å kjøpe hele veien nedover, sier Paul McCulley i Pacific Investment Management til Bloomberg News.

Det markedet har ventet på under samtalene mellom statslederne på G-20 møtet i Berlin var hvordan Kinas valuta, yuan, kan knyttes løsere fra dollaren. I dag er Kinas handelsvaluta knyttet fast til dollaren, noe som gjør at landet har store fordeler med eksport til USA, noe som irriterer japanske myndigheter grenseløst. Flere mener at dollarens nedtur på mange måter skyldes at Kina har knyttet sin valuta til dollaren.

Men signalene fra Kina er at de må "se en sterkere økonomi" som kan tåle et frislipp.

Få i markedet tror på at dollaren kan komme seg opp igjen, og det er ventet videre dollarfall mot euro og japanske yen denne uken også. Men det må understrekes at markedet nå er så negativ til dollar at små utslag i sentiment kan skape høy volatilitet.

I flere amerikanske medier trekkes det nå paralleler til situasjonen i 1987. Da slet man også med budsjettunderskudd, svak dollar og økende renter. Man slet også med det største børsfallet noen gang da S&P 500-indeksen falt over 30 prosent på få uker - det aller meste på "Black Monday."

Men det er få eksperter som mener at verdens usikkerhet i forhold til dollaren og stabiliteten i verdens største økonomi kan føre til noe tilsvarende.

Oljen - Temperaturer og usikkerhet

Oljeprisen spratt opp igjen fredag til 48,89 dollar fatet for WTI-kontrakten for desember handlet i USA. Dette var en oppgang på 2 dollar fra dagen før. Oljeprisen har steget kraftig etter at amerikanske lagertall viste større trekk i lagrene for fyringsolje i USA enn antatt, men en stabil vekst i råoljelagrene.

Grunnen er at kulden har kommet til USA. Amerikanske oljetradere sitter med øynene og ørene klistret til værapporter. Tidligere denne uken var omkvedet at været skulle være mildere fremover for USA enn normalt - noe som skulle tilsi mindre bruk av olje til oppvarming. Men nå tyder rapportene på at det kan bli kaldere.

Også i Europa er dette tilfelle, der et kraftig lavtrykk (som vi også merket i Norge fra onsdag) har skapt frykt for større etterspørsel etter olje. Når vi også kan ta med at oljetankere ikke kunne laste i Basra i den Arabiske gulf i slutten av denne uken, så betyr det at prisene stiger.

Oljeprisen kan med andre ord bli svært volatil i tiden som kommer - akkurat som været...

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere