RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Olje og tank løftet børslokomotivene

Sist oppdatert:
Tungvekterne på Oslo Børs viste solid vekst i både resultat og omsetning i første kvartal. Det viser en gjennomgang iMarkedet har gjort. Det er primært to ting som gir fremgang: Oljepris og tankrater
Nå har de fleste selskapene på Oslo Børs rapportert sine resultater for første kvartal, og iMarkedet har gjort opp status.

Til tross for at det fokuseres på sviktende konjunkturer i Norge, er det solid fremgang i resultatene til børslokomotivene.

Totalt økte de største selskapene sitt overskudd etter skatt med 26 prosent fra første kvartal i fjor til første kvartal i år.

Samtidig økte omsetningen 15 prosent.

Vi har da sett på de rapporterte tallene til de 16 tyngste selskapene, målt etter børsverdi. Det vil i praksis si selskaper med over 5 milliarder i børsverdi. Amersham er ikke med fordi selskapet ikke rapporterer sitt resultat på kvartalsbasis.

Bakgrunnen for fremgangen kan oppsummeres i to ord: Oljepris og tankrater.

Tankrederiet Frontline gikk fra et nullresultat til pluss 1,2 milliarder kroner, som gir en resultatgrad etter skatt på utrolige 69 prosent.

Samlet fikk selskapene et resultat på 8,8 milliarder kroner, opp fra 7,0 samme kvartal i fjor. Men av årets resultat utgjør oljedominerte Statoil og Hydro samt Frontline 83 prosent. Holdes disse tre utenom, falt samlet resultat med 18 prosent.

I dette samlede fallet veier flymarerittet SAS tungt, med sitt underskudd på nesten halvannen milliard norske kroner.

Totalt sett har 11 av 16 selskaper økning i resultatet.

I forhold til forventningene varierer det mellom skuffelser og godkjent. I den første leiren plasserer Orkla og SAS seg, mens selskaper som Telenor, Schibsted, DnB, Gjensidige NOR og Hafslund gjorde det som ventet eller bedre.

Samlet omsetning økte fra 161 til 185 milliarder kroner.

Holder vi igjen Statoil, Hydro og Frontline utenom, økte omsetningen med mer beskjedne 6 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere