Gå til sidens hovedinnhold

Olje-omkamp om to år

DIREKTE: Ap sier ja til konsekvensutredning.

FOLKETS HUS (Nettavisen): Flertallet i Arbeiderpartiets redaksjonskomité går inn for en konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

De slår samtidig fast at landsmøtet i 2015 skal avgjøre om partiet skal åpne feltene for oljeboring.

«Et ja til konsekvensutredning innebærer ikke at områdene åpnes for slik virksomhet. Spørsmålet om en eventuell åpning av områdene skal behandles av landsmøtet i 2015», står det i innstilingen.

Allerede lørdag ble det klart at det går mot et kompromiss i den betente saken.

- Jeg kan bekrefte at kompromisset baseres på et forslag fra Hordaland, og en opptelling i de ulike delegasjene viser at vi har et stort flertall, sa statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet, som også er delegat fra Hordaland, til Bergens Tidende lørdag.

Les egen sak: - Flertall for oljekompromiss om Lofoten

Flertall for ja
Det søndag ventet at et klart flertall av landsmøtedelagatene vil si ja til forslaget.

En av de største stridstemaene på Arbeiderpartiets landsmøte er spørsmålet om vern eller åpning av de omstridte områdene.

Partiledelsen, med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, ønsker en konsekvensutredning av områdene. Det samme ønsker Aps programkomité.

Men det er flere fylkeslag i partiet som mener det motsatte, i tilegg til AUF.

Her kan du følge landsmøtet direkte:

HTML EMBED

Stoltenberg: - Vi må skille
Fredag påpekte Stoltenberg at man må skille mellom spørsmålet om å utrede et område, og spørsmålet om å åpne området for oljeboring.

- Jeg har vært med på å utrede områder som energiminister som senere ikke ble åpnet. Så det viktige er at vi tar en politisk beslutning om vi skal utrede et område. Da innhenter vi fakta, sa Stoltenberg.

Stoltenberg avviste imidlertid ikke et kompromiss.

- Jeg vil være forsiktig med å spekulere i om det er grunnlag for et kompromiss i betydning av et vedtak som alle stiller seg bak. Men det er alltid en fordel om man finner løsninger som er mer samlende, sa han.

Blant de andre stridstemaene det skal stemmes om søndag, er: asylbarn, kjønnsnøytral verneplikt, tannhelse, stemmerett til 16-åringer og pelsdyr.

Nettavisens liveblogg om Aps landsmøte fanger opp noe av snakket på sosiale medier. Følg den her:

HTML EMBED

Ap landsmøtet avsluttes søndag.

Nettavisen følger landsmøtets siste dag.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken