RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljedirektoratet starter Barentsboringer

Sist oppdatert:
Oljedirektoratet varsler i dag at de i høst vil gjennomføre flere grunne boringer i Barentshavet Nord for å øke kunnskapen om ressurspotensialet i området
Boringen vil skje i forbindelse med ekstrabevilgningen Stortinget vedtok i revidert statsbudsjett i våres for kartlegging av ressursene i Barentshavet.

- Dessuten ønsker regjeringen å styrke det vitenskapelige kunnskapsgrunnlaget i tilknytning til Nordområdene. Dette er et ledd i regjeringens planer for å sikre Norges langsiktige interesser i nordområdene, skriver Oljedirektoratet i en pressemelding onsdag.

OD planlegger boring av opptil fem nye grunne stratigrafiske brønner. Brønnene skal bores i den nordlige delen av Barentshavet, øst for Svalbard. Toktet foregår i september.

- I utgangspunktet ønsker vi å bore så langt nord som mulig, i et område som vi til nå ikke har så mye informasjon om. Hvor langt nord vi faktisk kommer, avhenger av isforholdene, forklarer direktør Bente Nyland i Oljedirektoratet.

Hullene skal bores til et maksimalt dyp på 200 meter. Det vil bli tatt bergartsprøver, og borehullene vil bli logget. Aktiviteten utføres av Fugro Geotechnics med borefartøyet MV Bucentaur. I etterkant skal det innsamlede materialet aldersdateres, tolkes, analyseres geologisk og geokjemisk og sammenstilles med seismiske data fra området.

OD har ansvar for innsamling av data i områder som ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet.

I perioden 1990-1998 gjennomførte OD flere stratigrafiske grunne boringer i Barentshavet. I løpet av disse årene ble det boret totalt 2179 meter og samlet inn 2112 meter kjerneprøver fra i alt 23 borehull.

De totale uoppdagede ressursene i Barentshavet har en forventningsverdi på 990millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm3 o.e.), fordelt på 400 millioner Sm3 o.e. væske og 590 millioner Sm3 o.e. gass. Usikkerheten i anslaget spenner fra 460 til 1700 millioner Sm3 o.e, ifølge OD.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere