RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljefest på børsen

Sist oppdatert:
OPEC-kutt fikk fart på både oljeprisen og Oslo Børs.
Verdiene på aksjene under hovedindeksen økte med 1,74 prosent til 424,67 poeng.

Et fat nordsjøolje kostet 62,10 dollar da Oslo Børs stengte. OPEC valgte å ikke kutte i oljeproduksjonen i denne omgangen, men har allerede åpent for et kutt i februar. Dermed kan det være duket for to betydelige kutt de siste månedene. Februar-kuttet er antydet å ligge på 500.000 fat om dagen.

Dollarkursen stiger til 6,21 kroner.

Oljetungvekterne ledet an i oppgangen. Norsk Hydro klatret 3,85 prosent til 155 kroner. Goldman Sachs tror at Hydro vil bedre produksjonen i året fremover, og har hevet anbefalingen fra nøytral til kjøp.

- Vi tror selskapet kan øke volumene over gjennomsnittet i sektoren hvert år frem til 2011, skriver meglerhuset.

Pareto tror også skuffelsene er over i Hydro og venter at selskapet skal gjøre det bedre enn de sammenlignbare oljeselskapene. I en ny analyse har Pareto en kjøpsanbefaling med kursmål 200 kroner per aksje.

Statoil steg 3,30 prosent til 172 kroner. DNO klatret 2,23 prosent til 12,40 kroner etter at DnB NOR Markets hevet kursmålet i aksjen til 16 kroner fra 15 kroner per aksje. Meglerhuset mener det har vært en overdreven bekymring for Irak-kontraktene til DNO.

- Kurdiske representanter ser nå ut til å være innstilt på en nasjonal fordeling av inntekter fra både nye og gamle oljefelt. Dette budskapet ble positivt mottatt av de øvrige partene. En ny petroleumslov vil kunne visualisere at motstanden mot DNO's produksjonsdelingsavtaler er begrenset og at risikoen for at de blir kjent ugyldig er betydelig lavere enn fremstilt gjennom media, skriver DnB NOR Markets i en ny analyse.

Oljeservicesektoren ble også løftet av den stigende oljeprisen og den positive utviklingen i USA. Acergy steg 4,09 prosent til 121 kroner, mens Fred. Olsen Energy ble løftet 2,65 prosent til 291 kroner. Subsea 7 steg 2,22 prosent til 115 kroner.

Navamedic ble dagens kursvinner etter at selskapet kunne melde at EU godkjente produktet Glucomed/Flexove til behandling av slitasjegikt.

- Dette er en stor dag for Navamedic. Vi er glade for å se at vårt produkt har fått denne EU-godkjenningen, som er den siste viktige milepælen på EU-nivå. Vi ser frem til å introdusere Glucomed/Flexove i nye markeder, og tror vårt sikre og effektive produkt vil tiltrekke seg sterk interesse blant leger og i den sterkt voksende gruppen pasienter som lider av slitasjegikt, sier konsernsjef Øyvind Brekke i Navamedic ASA

Navamedic-aksjen steg 15,86 prosent til 26,30 kroner.

Birdstep fikk et løft på 9,52 prosent til 11,50 kroner. Aksjen har hatt en tung periode etter at selskapet holdt en kapitalmarkedsdag tidligere i uken. Da kunne konsernsjefen Petri Markkanen opplyse at det kan ta lenger tid å tjene penger på SmartRoaming enn det selskapet har antatt tidligere.

PSI Group steg 8,84 prosent til 23,40 kroner. Selskapet kunne melde at de har fått over 25 prosent av stemmene i Cashguard, og markedet likte kjøpet.

Det var også god fart i Ignis denne dagen. Aksjekursen steg 8,22 prosent til 0,79 kroner og det var meglerhusene DnB NOR Markets og First Securities som storkjøpte aksjer i IT-selskapet denne dagen.

En rekke andre IT-aksjer var også i skuddet etter at den teknologitunge Nasdaq-indeksen i USA satte kursen rett opp. Fast la på seg 4,36 prosent til 14,85 kroner. Tandberg endte opp 4,85 prosent til 90,80 kroner, mens Tandberg Television ble løftet 3,28 prosent til 75,50 kroner.

Wall Street knaller

Industriindeksen Dow Jones stiger 0,46 prosent til 12.376,224 poeng. Det er enda bedre fart i både S&P 500-indeksen og Nasdaq-indeksen.

Den brede S&P 500-indeksen stiger 0,64 prosent til 1.422,20 poeng. Teknologiindeksen Nasdaq blir løftet 0,98 prosent til 2.456,20 poeng.

Importprisene i USA steg i november med 0,2 prosent. Nedgangen skyldes i stor grad prisfallet for oljen, og hvis en ser bort i fra petroleumsprodukter økte importprisene med 0,7 prosent.

Samtidig økte eksportprisene med 0,4 prosent. Det siste året har importprisene økt med 1,2 prosent, mens eksportprisene har steget med 3,9 prosent.

I forrige uke møtte det opp 304.000 nye førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i USA. Det er en nedgang på 20.000 og langt under de ekspertene hadde trodd på forhånd.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at antallet førstegangssøkende ville ligge på 320.000 i forrige uke.

Oljeprisen har fått et løft etter at OPEC har valgt å kutte produksjonen i februar. Det har vært mange spekulasjoner knyttet til om oljekartellet ville kutte allerede i morgen, men markedet ble ikke skuffet over at kuttet kommer først i februar. Frontkontraktene på referanseoljen WTI koster 62,10 dollar fatet.

Pilene peker opp

Godt hjulpet av oljeprisen og dollarkursen klatrer Oslo Børs med 1,06 prosent til 421,80 kroner.

I dag er det klart for et nytt OPEC-møte. Signalene og spekulasjonene har pekt i retning mot et nytt kutt fra oljeorganisasjonen, men dette er ikke blitt bekreftet. I går advarte Det internasjonale energibyrået oljekartellet mot å kutte ytterligere i produksjonen.

Oljemarkedet er avventende i forkant av en avklaring, men sender oljeprisen opp 0,31 prosent til 61,52 dollar. Gårsdagens tall som viser fallende oljelagre i USA ga et kortvarig løft for oljekontraktene.

Norsk Hydro stiger 2,85 prosent til 153,50 kroner. De tre utenlandske meglerhusnee Fischer Partners Fondskommision, Danske Bank og Credit Suisse First Boston er de ivrigste plukkerne.

Ifølge Reuters skal meglergiganten Goldman Sachs ha hevet anbefalingen på Hydro fra nøytral til kjøp.

Statoil blir løftet 1,80 prosent til 169,50 kroner, og det er Carnegie og ABG Sundal Collier som er de ivrigste plukkerne i Statoil.

DNO klatrer 1,65 prosent til 12,33 kroner.

Oljeserviceaksjene blir også løftet etter at sektoren gjorde det godt i den amerikanske handelen. Acergy stiger 1,94 prosent til 118,50 kroner, mens Subsea 7 stiger 1,78 prosent til 114,50 kroner.

Oppturen fortsetter for solenergiselskapet REC. I går meldte selskapet at de skal bygge verdens største produksjonsanlegg for wafers på Herøya.

Røkke er nok en gang i søkelys. I dag har hans nye leteselskap Aker Exploration hentet inn 1,37 milliarder kroner i frisk kapital. Det var stor interesse fra både andre oljeselskap og investorer, og Akers eierandel er redusert til under 50 prosent i forbindelse med emisjonen.

Formålet er å notere selskapet på Oslo Børs og selskapet har samtidig bekreftet en treårig leieavtale på en av riggene til Aker Drilling. Totalt er leieavtalen verdt 3,8 milliarder kroner.

Aker stiger 0,99 prosent til 408 kroner, mens Aker Drilling er opp 1,35 prosent til 37,50 kroner.

Steen & Strøm topper vinnerlisten med en oppgang på 6,25 prosent til 340 kroner. Det er ikke stor omsetning i aksjen.

IT-selskapet Ignis klatrer 4,11 prosent til 0,76 kroner. Meglerhuset First Securities er den største nettokjøperen med 62,81 prosent av kjøpene.

Captura blir løftet 3,83 prosent til 12,20 kroner. Rocksource stiger 3,39 prosent til 1,22 kroner.

InterOil Exploration faller 3,03 prosent til 41,60 kroner, mens Havila Shipping er ned 2,09 prosent til 82 kroner. Det er ikke store omsetningen i begge aksjene.

Shoppet Asia opp

Oppløftende detaljhandelsdata fra USA løftet de asiatiske børsene torsdag morgen. Det var de typiske eksportsensitive aksjene som ledet an i oppgangen. Styrket dollar gjør og høy fart i USA gjør sitt til at

- Sterkere enn ventet salgstall signaliserer solid etterspørsel er en velkommen overraskelse for investorene, sier forvalter Dennes Chang i Jih Sun Securities til Bloomberg News, og fortsetter med at de asiatiske eksportørene kan regne med vedvarende forbruk i USA.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International steg 0,9 prosent til 137,83 poeng. Indeksen som dekker 1.000 aksjer i 14 markeder har steget 1,1 prosent de siste tre dagene.

Det var høy fart i Sør-Korea torsdag. Kospi-indeksen la på seg 2,5 prosent og kunne dermed notere seg for den største økningen siden 20. juli.

I Japan var Nikkei-indeksen opp 0,82 prosent til 16.829,20 poeng torsdag morgen og er på det høyeste nivået siden 11. mai. Det var nye spekulasjoner om at den japanske sentralbanken vil holde renten uendret ved neste rentemøte.

Flere oppkjøp kom dessuten i fokus. Flyselskapet Qantas Airways meldte at de kan bli kjøpt opp av Macquarie Bank og Texas Pacific Group. I tillegg har forsikringsselskapet QBE Insurance Group blitt enige om å kjøpe Praetorian Financial Group.

Kortvarig shoppingløft på børsen

USA-børsene startet sterkt onsdag. Dow Jones-indeksen var på det høyeste over 12.368 poeng, tidenes høyeste nivå. Men så falt markedet tilbake, og de ledende indeksene endte bare marginalt i pluss.

Den gode starten kom etter tall som viste at detaljomsetningen i USA steg med 1 prosent i november. Det var ventet en oppgang på 0,1 prosent, viser en sammenstilling fra Bloomberg.

Samtidig ble de samme tallene fra oktober revidert opp fra en nedgang på 0,4 prosent til minus 0,1 prosent. Hvis en ser bort i fra bilsalget økte detaljomsetningen med 1,1 prosent i november. Det var ventet en oppgang på 0,3 prosent.

Oppkjøpsspekulasjoner får også aksjemarkedet til å stige. Flybransjen kan få en ny kjempe hvis det viser seg å være hold i ryktene om at Continental Airlines kan slå seg sammen med United Airlines og danne verdens største flyfraktselskap. Flyaksjene steg markant i dag.

Oljeprisen fikk en opptur etter at ukentlige lagertall fra det amerikanske energidepartementet viste overraskende fall i lagrene av råolje og oljeprodukter, men etter hvert falmet oppgangen og prisen for et fat nordsjøolje for levering i januar endte på 61,41 dollar, praktisk talt uendret fra tirsdag.

Olje- og oljeserviceaksjer steg likevel jevnt over onsdag.

I morgen er det klart for medlemsmøte i oljeorganisasjonen i OPEC. Det har tidligere vært signalisert et produksjonskutt, men markedet virker ikke lenger like overbevist.

Detaljhandelstallene dempet nervøsiteten når det gjelder en brå nedtur for den amerikanske økonomien, og førte til at markedsrentene steg. Renten på tiårige statsobligasjoner steg onsdag fra 4,49 til 4,58 prosent.

De siste dagene har en rapport fra analysefirmaet Forrester skapt usikkerhet om salget gjennom Apples iTunes-butikk, men både selskapet og andre analytikere har i dag avvist påstander om fallende salg, og Apple-aksjen, som falt tirsdag, steg i dag over 3 prosent.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones +0,02% til 12.318,06
Nasdaq +0,03% til 2.432,41
S&P 500 +0,12% til 1.413,22

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere