RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljefondet blir gransket for etiske brudd

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Oljefondet er klaget inn for brudd på OECDs etiske retningslinjer i forbindelse med investeringer i et stålselskap i India.

Sammen med det sørkoreanske stålselskapet Posco og et nederlandsk pensjonsfond er Oljefondet klaget inn for brudd på menneskerettighetene, skriver Aftenposten.

Klagerne er fire ideelle organisasjoner, deriblant norske ForUM, et nettverk av 52 miljø-, freds- og utviklingsorganisasjoner.

- Oljefondet fremstiller seg som ledende på ansvarlige investeringer. Vi vil vite hvordan de kan være inne i et så omstridt selskap som Posco, og hvordan de har brukt sitt aktive eierskap for å forhindre brudd på menneskerettigheter, sier Gunhild Ørstavik, seniorrådgiver i ForUM.

Posco skal bygge et gigantisk stålverk i India og er ønsket velkommen av indiske myndigheter. Konflikten med lokalbefolkningen har vært til dels kraftig ettersom de må flytte fra sine hjem på grunn av utbyggingen.

Jussprofessor og dekan ved Universitetet i Oslo, Hans Petter Graver, som er leder for OECDs kontaktpunkt i Norge, bekrefter at fondet er under gransking.

- Oljefondet plikter, ifølge retningslinjene, å følge internasjonalt anerkjente prinsipper for ansvarlig investeringsvirksomhet, understreker han.

Disse reglene innebærer at oljefondet skal gjøre så mye som mulig for å hindre at selskaper i investeringsporteføljen bryter menneskerettighetene.

- Det er dette vi nå undersøker om de har gjort, sier Graver.

Det er første gang at Oljefondet granskes av OECDs kontaktpunkt. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere