RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljefondet har tapt 1 milliard på kullinvesteringer

Oslo (NTB): Hittil i år har verdien av oljefondets investeringer i verdens største kullselskaper falt 35 prosent. Det tilsvarer rundt 1 milliard kroner.

Det er Verdens naturfond (WWF) som har analysert 28 av de mest rendyrkede kullselskapene som oljefondet har investert i, skriver Dagens Næringsliv.

Analysen viser at disse selskapenes markedsverdi er redusert med 35 prosent hittil i år, og at vind- og solenergi er blitt mer konkurransedyktig.

- Kull har et altfor stort bidrag til klimautslippene. Nå viser det seg også å være økonomisk risikabelt. Et helt naturlig neste skritt for Norge er å trekke seg ut av de mest fossile investeringene, med kull på toppen og tjæresand like bak, sier generalsekretær Nina Jensen i WWF til avisen.

En analyse fra i sommer viser at oljefondet, som formelt heter Statens pensjonsfond utland, har eierandeler i 147 av de 200 selskapene med størst kull-, olje- og gassreserver.

Storebrand har allerede kuttet ut 19 selskaper innen kull og oljesand fra sin investeringsportefølje fordi selskapet frykter at disse selskapene kan bli verdiløse. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere