RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljefondet i minus i fjor

Sist oppdatert:
Petroleumsfondet tapte penger i fjor, etter et blodig nedtur i aksjemarkedet
For året som helhet ble avkastningen negativ, med minus 4,7 prosent målt i internasjonal valuta, opplyser Norges Bank mandag.

Avkastningen på aksjeporteføljen var i 2002 minus 24,4 prosent. Avkastningen på fondets portefølje av obligasjoner var 9,9 prosent. Oljefondet plasserer 40 prosent i aksjer og 60 prosent i obligasjoner, altså rentebærende papirer.

- Dette var det tredje året på rad med fall i aksjemarkedene, og vi må helt tilbake til mellomkrigstiden for å finne en like svak periode for aksjeinvesteringer. Motstykket til det svake aksjemarkedet var nedgang i de internasjonale rentene og høy avkastning på obligasjoner, heter det i meldingen.

For perioden fra 1997 til 2002 var realavkastningen etter forvaltningskostnader på 2,5 prosent årlig i gjennomsnitt.

- Norges Bank oppnådde i 2002 en avkastning på 0,25 prosentpoeng over avkastningen på referanseporteføljen fastsatt av Finansdepartementet. Dette er det femte året på rad siden aksjer ble inkludert i porteføljen i 1998 at Norges Bank har skapt merverdi i forvaltningen, opplyses det.

I 2002 ble det overført 125 milliarder kroner ferske oljekroner til fondet.

Ved utgangen av året var verdien av Petroleumsfondets plasseringer i utlandet 609 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere