Oljefondet investerer i okkupert område

Oslo (NTB): Oljefondet har investert milliarder i syv gjødselselskaper som henter ut fosfat fra det okkuperte Vest-Sahara. Dette er stikk i strid med rådene fra norske myndigheter.

Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) har investert 2,4 milliarder kroner i syv internasjonale gjødselselskaper som totalt står for to tredeler av all fosfateksport fra Vest-Sahara, skriver Aftenposten.

Årlig sendes to millioner tonn med fosfat fra gruvene i landet. De enorme inntektene kommer ikke landets egne innbyggere til gode.

Marokko har okkupert nabolandet i sør siden 1975. Ingen andre land har anerkjent okkupasjonen, og FN mener handel med naturressurser fra Vest-Sahara er i strid med folkeretten.

- Vi kan ikke tillate oss å tjene penger på slik handel. Dette er en dårlig sak for fredsnasjonen Norge. Vi forventer selvsagt at Oljefondet trekker seg ut av disse selskapene, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson

Det er organisasjonen Norwatch som har identifisert de syv selskapene.

Verken Utenriksdepartementet eller oljefondets etikkråd ønsker å kommentere saken, men statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet, som bestyrer fondet, sier det er bred enighet om at fondet ikke skal være et utenrikspolitisk instrument.

- Vi er trygge på at Etikkrådet har oppmerksomhet om selskaper med virksomhet i konfliktområder, sier Schjerva. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.