RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljefondet slår alle rekorder

Sist oppdatert:
Oljefondet setter stadig nye rekorder og er på full fart mot den magiske grensen på 1000 milliarder kroner. Her ser du hva det utgjør for deg
Statens Petroleumsfond offentliggjør bare sine tall hvert kvartal. Ved utgangen av første kvartal var fondet offisielt på 915 milliarder kroner.

Det var en økning fra 845 milliarder ved nyttår.

Selv om fondet selv bare offentliggjør disse tallene kvartalsvis, er det mulig å følge dem tettere i månedlige rapporter fra Norges Bank, som forvalter fondet.

Her fremgår det at fondet var rundt 942 milliarder ved utgangen av første halvår, altså en oppgang på rundt 27 milliarder i andre kvartal.

I løpet av juli økte fondet med ytterligere 12 milliarder til rundt 954 milliarder kroner.

Det er to typer kilder inn i fondet. Det ene er statens inntekter fra petroleumsvirksomheten, etter at politikerne hvert år har brukt mer enn de har sagt de skal bruke.

Slik oljeprisen har vært i det siste, har det uansett vært mye igjen til fondet.

Dernest kommer avkastningen av oljefondets verdipapirer. Fondet har rundt 40 prosent i internasajonale aksjer og rundt 60 prosent i internasjonale obligasjoner, eller papirer som gir en rente. Det siste gir lavere risiko enn aksjer, men også en noe lavere forventet avkastning over tid.

Året så langt har vært relativt svakt for aksjemarkedene internasjonalt, etter et sterkt år i fjor, og i år har det nok vært oljepenger og obligasjoner som har gitt vekst for fondet.

Dersom ikke verdipapirporteføljen gir negativ avkastning for resten av året, bør fondet kunne nå 1000 milliarder innen nyttår bare basert på oljepengene.

Hva betyr dette så for deg og meg?

Ifølge Statistisk sentralbyrås anslag var folketallet i norge 4.582.600 pr. 1. april.

Det betyr at fondet nå er på drøyt 208.000 kroner for hver person - barn som voksen.

Det setter Norge i en særstilling i det vestlige verden, idet de fleste stater har stor gjeld og slett ikke noe oljefond.

På den andre siden vil mange eksperter påpeke at et par hundre tusen pr. hode fort forsvinner hvis man i årene fremover ikke klarer å skape videre verdier i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere