*Nettavisen* Nyheter.

Oljefondet tapte 10 milliarder på røykekutt

Oslo (NTB): Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, tapte 10 milliarder kroner i avkastning da det trakk seg ut av tobakksindustrien.

Tapet på å fjerne tobakksaksjer fra oljefondet fra august 2005 til november 2011 er beregnet til 9,6 milliarder kroner, ifølge Norges Bank.

- Det er ikke sikkert vi ville bevilget nesten 10 milliarder kroner over statsbudsjettet for å distansere oss fra tobakksindustrien, sier statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet til Bergens Tidende.

Han mener det kan være svært dyrt å drive politikk gjennom oljefondet.

- Vi aner på forhånd ikke hva en slik politikk vil koste, og vi får ikke noen sammenlignbar prioritering mellom tapte inntekter i fondet og utgiftspostene i statsbudsjettet, sier Bjørnestad.

Gjennom 2011 falt verdien av hele aksjeporteføljen i oljefondet med 8,8 prosent. Samme år falt miljøaksjene med 22,8 prosent. Markedet snudde året etter. Verdien av hele fondets aksjeportefølje økte da med 18 prosent. For miljøinvesteringene isolert sett var økningen på 9 prosent. I løpet av disse to årene kostet satsingen på miljøaksjer norske skattebetalere 4,3 milliarder kroner, til tross for at de grønne aksjene ikke utgjorde mer enn en knapp prosent av porteføljen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.