*Nettavisen* Nyheter.

Oljefondets Formel 1-investering gir skatteflukt

Oslo (NTB): Oljefondets omstridte investering i Formel 1-selskapet Delta Topco i 2012, sørger for at Formel 1 unngår flere hundre millioner kroner i skatt til Storbritannia.

05.03.14 07:45

Statens Pensjonsfond utland (SPU), det såkalte oljefondet, kjøpte i mai 2012 aksjer for 1,8 milliarder kroner i selskapet, Men racerbilsirkuset er omstridt på grunn av en kompleks organisering gjennom en rekke skatteparadisselskaper.

Oljefondets investering i Delta Topco som eier rettighetene til Formel 1, er ikke minst kontroversiell fordi det som en del av investeringen fikk et lån på 1,1 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen blir gjelden til oljefondet brukt til å redusere Formel 1s skattesats til 0,3 prosent i Storbritannia, der virksomheten skjer. Årsaken er at innskudd fra aksjonærene blir distribuert gjennom datterselskaper i skatteparadisene Jersey og Luxembourg til de operative selskapene i Storbritannia som lån. Dermed kan overskuddet i Formel 1, som var over 3 milliarder kroner i 2012, utbetales oppover i den samme kjeden – ikke som utbytte, men som rentekostnader som kan trekkes av på skatten. Resultatet ble at Formel 1 betalte cirka 1 million pund i skatt i 2012 av et overskudd på 300 millioner.

Både søkemotorgiganten Google og kaffebarkjeden Starbucks har fått kraftig kritikk for å ha innrettet seg på lignende måter i Storbritannia.

Lederen av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), uttalte til Dagens Næringsliv mandag at han ønsker svar på strategien bak oljefondets investering i Formel 1-selskapet Delta Topco. Investeringen er oljefondets hittil eneste i det unoterte aksjemarkedet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag