RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljefondets klimatrussel

Sist oppdatert:
Krig, naturkatastrofer og klimaendringer kan sende verdens børser rett ned.
- Det er en reell risiko for at klimaendringer kan ha betydning for finansmarkedet, sier Martin Skancke, ekspedisjonssjef i Finansdepartementet.

Oljefondet har vurdert de fleste trusler.

De siste årene har synet av to Boeing 767 som dundret inn i World Trade Center kanskje vært det største symbolet på trusselen mot verdens aksjemarkeder. Men den britiske tenketanken Oxford Research Group rangerer klimaendringene som en av de nye utfordringene for verdens sikkerhet, og dermed også for verdens børser.

- Vi har ingen fasit - I forhold til å se for seg hva man risikerer av nedturer, er varmere og mildere vær en av de tingene vi ser på. Men vi har ingen fasit på det, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Statens pensjonsfond – utland, bedre kjent som oljefondet, skal finansiere norsk velstand i overskuelig fremtid. Dermed er dramatiske hendelser som krig, klimaendringer og større finansielle sammenbrudd – relevante for vurderingen av fondets risiko. I en fersk stortingsmelding drøftes klimaendringene som trussel mot oljefondet.

- Det er åpenbart at klimaproblemer kan ha betydning for avkastningen på finansielle plasseringer, heter det i stortingsmeldingen som ble presentert før helgen.

Vil påvirke ulikt
En «miljøkrise» vil påvirke ulike selskaper forskjellig. For noen kan det innebære en gevinstmulighet, for andre et tap. Problemet er at det er vanskelig å si noe om hvordan det vil påvirke aksjemarkedet i sum.

- Det er ikke sikkert at det er de klimavennlige selskapene som vil øke mest, men det er vanskelig for oss å se noe meningsfylt om hvordan klimaendringene vil påvirke avkastningen, sier Skancke.

En av følgene av klimatrusselen kan være redusert økonomisk vekst, som kan gi redusert inntjening i selskapene. Men samtidig kan risikopremien stige, mener Finansdepartementet. Det kan igjen gi lavere avkastning på kort sikt, men større avkastning i forhold til obligasjoner på lengre sikt. Fondet har per i dag investert 40 prosent av midlene i aksjer, resten i rentebærende obligasjoner.

Spre investeringene - Dersom klimaendringene fører til lav økonomisk vekst, vil det sannsynlig føre til lavere renter som i sin tur gir lavere avkastning på obligasjoner. Men dette er veldig spekulativt. Vi vet jo ikke hva som skjer, medgir Skancke.

- Det beste en kan gjøre for å redusere risikoen knyttet til en slik utvikling i Statens pensjonsfond er derfor å spre investeringene best mulig på ulike selskaper, bransjer og land, heter det i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere