RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljefondets svenskesmell

Sist oppdatert:
Oljefondet puttet penger i det svenskrussiske oljehåpet Malka Oil. Det straffet seg.

- Vi kommenterer aldri enkelthandler i fondet, sier kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Aksjekursen i svenske Malka Oil er ned 34 prosent siden i slutten av juni da oljefondet var en av de største tegnerne i en rettet emisjon på en kvart milliard svenske kroner.

Oljeselskap
Olje- og gasselskapet Malka Oil ble notert på Stockholm-børsen i november i fjor. Det fokuserer på lete- og produksjonsvirksomhet I Tomsk-regionen I vestlige Sibir.

Oljeproduksjonen begynte i 2006 og har tidligere meldt om tre ulike reserveklassifiserte oljefelt med 97 millioner fat, ifølge russiske eksperter. Dette blir i en melding endret til 91 millioner fat tirsdag.

Det skal også være ytterligere syv borreprosjekter underveis de neste årene. Selskapet planlegger en dagsproduksjon på rundt 12.000 fat oljeekvivalenter per dag i løpet av de 2-3 neste årene, ifølge selskapet.

Største tegner
Malka Oil var ute og hentet penger i rettet emisjon på en kvart milliard emisjon 2. juli i år. Det svenske AP-fondet og Statens Petroleumsfond Utland var de som tegnet seg for mest aksjer.

- Emisjonen skal finansiere det pågående borreprogrammet for 2008 og ferdigstille selskapets oppkobling mot det russiske energiselskapet Transneft, heter det i en melding fra selskapet. Halvårstallene fra Malka Oil kommer 29. august.

Fritt fall
Den svenske oljeaksjen sto i hele 6,40 svenske kroner i slutten av mai, og siden den gang vært i fritt fall. Ved emisjonen sto kursen i 5,50 svenske kroner. Tirsdag fortsatte aksjen ned ti prosent, og noteres til 3,62 svenske kroner.

Den ferskeste aksjonærutskriften viser at oljefondet nå eier 2,11 prosent av Malka Oil.

Investor Arne Blystads investeringsselskap Spencer Trading har 4,3 prosent av selskapet, og har vært med lengre enn oljefondet i oljemyggen. I en aksjonærutskrift i mars hadde han 4,5 prosent. Med 12,5 millioner aksjer. Mye kan tyde på at han ikke deltok i emisjonen og fikk sin post noe utvannet.

Russisk frykt
Etter at Russland og Georgia forrige uke braket sammen i alvorlige krigshandlinger om Sør-Ossetia har børsen i Moskva og russiske rubler vært under press.

Frykten - særlig hos utenlandske investorer - er at krigshandlingene skal eskalere og isolere Russland fra vesten, noe som i sin tur kan svekke investorklimaet.

At oljeprisen også har vært kraftig under press fra 11. juni har bidratt til å trekke ned aksjekursen i oljeselskaper som Malka Oil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere