RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Total S.A er ett av selskapene som Oljefondet har investert i, og som opererer i det annekterte Vest-Sahara. Oljefondet har investert snaut 18 milliarder kroner i Total S.A.
Total S.A er ett av selskapene som Oljefondet har investert i, og som opererer i det annekterte Vest-Sahara. Oljefondet har investert snaut 18 milliarder kroner i Total S.A. Foto: Wikimedia Commons

Oljefondgigant trekker seg ut fra omstridt område

Oljefondet har investert over 17 milliarder i selskapet.

Oljefondet har investert over 17 milliarder kroner i den franske oljegiganten Total. Tidligere i høst fikk Oljefondet, også kalt Statens pensjonsfond utland, krass kritikk for å ha investert i selskaper som opererer i Vest-Sahara.

Total var ett av flere selskaper som opererte i regionen Vest-Sahara som har vært kontrollert av Marokko siden 1975. Ingen stater i verden anerkjenner Marokkos krav på territoriet.

Nå har Total kunngjort at de avslutter sin virksomhet i Vest-Sahara, melder nyhetsbyrået AFP.

- Total har informert marokkanske myndigheter at de ikke ønsker å fornye sin leieavtale i Anzarane-blokken, sier en kilde til AFP.

- Bør revurdere investeringer
Årsaken skal være mangel på oljefunn i de seismiske dataene. Støttekomiteen for Vest-Sahara tror imidlertid at lave oljepriser, omdømmerisiko og rettslige skritt kan være andre årsaker til at oljegiganten trekker seg ut. I saken til AFP blir det nevnt at EU-domstolen nylig annullerte en handelsavtale mellom EU og Marokko fordi Vest-Sahara ikke var ekskludert fra avtalen.

- Totals beslutning er en god anledning for norske investorer å revurdere investeringer de måtte ha igjen i selskaper som leter etter olje i territoriet, sier daglig leder i Støttekomitieen for Vest-Sahara, Erik Hagen, i en uttalelse.

- Særlig bør norske investorer vurdere investeringene i lys av de dommen som Europadomstolen gjorde, som finner at Marokko bryter det samme FN-charteret som oljeselskapene lener seg på for å forsvare sine operasjoner, sier Hagen.

I 2015 har Oljefondet investert i følgende selskaper som opererer i Vets-Sahara: Total SA (17,9 milliarder), Glencore PLC (8,6 milliarder), San Leon Energy (1,5 millioner), Kosmos Energy (119 millioner) og Cairn Energy (341 millioner). Tallene er hentet fra 31.12.2014.

Første selskapet som ble ekskludert
I 2005 tok Oljefondet en beslutning om å ekskludere selskapet Kerr-McGee på grunn av dets oljeleting i Vest-Sahara. Dette var det aller første selskapet som ble ekskludert av Oljefondet.

Per-Kristian Foss (H) satt som finansminister da det første selskapet ble utelukket fra Oljefondet. Han uttalte til Nettavisen tidligere i høst at etikkrådet bør revurdere investeringene.

- Det er naturlig at det etiske råd, som nå består av andre medlemmer enn i 2005, går inn og ser på argumentet som ble brukt den gang. Fordi det er ingenting i Vest-Sahara som har forandret seg siden da, snarere til det verre, sa riksrevisor Per-Kristian Foss.

Den internasjonale domstolen i Haag har avvist Marokkos krav på territoriet, og har konkludert med at det vestsahariske folk har selvbestemmelsesrett. Anneksjonen er fordømt av FN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere