RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljehjelp til vinterklar børs

Sist oppdatert:
Med god hjelp fra oljeprisen endte Oslo Børs opp på ukens siste dag.
Hovedindeksen ble løftet 0,38 prosent til 461,13 poeng på en flat uke. Resultatsesongen er inne i sluttfasen og vinterferien har også preget handelen. Totalt ble det omsatt aksjer og verdipapirer for 11,1 milliarder kroner.

Oljeprisen ble avgjørende for den gode avslutningen på uken. I løpet av dagen klatret oljeprisen 1,50 prosent til 61,53 dollar fatet ved råvarebørsen i London. Det er det høyeste nivået på råoljekontraktene så langt i år.

Iran har ignorert FNs frist i forbindelse med sitt omstridte atomprogram. Det oljerike landet har ligget i strid med den vestlige verden etter at de ikke har villet etterkomme kravene om å stanse arbeidet med å anrike uran.

I tillegg har torsdagens oljelagertall fra USA fått markedet til å sende oljeprisen videre oppover.

Oppgangen i oljeprisen ga utslag blant de oljeavhengige aksjene på børsen. Statoil ble løftet 2,52 prosent til 162,50 kroner og fikk følge av fusjonskammeratene i Norsk Hydro. Hydro ble løftet 1,29 prosent.

De noe mindre oljeselskapene DNO, PA Resources og Altinex ble løftet henholdsvis 2,43 prosent til 11,37 kroner, 2,39 prosent til 53,50 kroner og 2,54 prosent til 1,21 kroner.

Det lille oljeselskapet Artumas Group var den beste aksjen fredag. Totalt steg kursen med 7,27 prosent til 59 kroner. Meglerhusene First Securities og Nordnet var de største nettokjøperne.

Havila Shipping figurerte også høyt på vinnerlisten med en oppgang på 5,85 prosent til 86 kroner. Rederiet har aldri tidligere presentert et så sterkt kvartalsresultat som i fjerde kvartal. Før skatt hadde selskapet et overskudd på 163,6 millioner kroner og knuste overskuddet på 20,7 millioner kroner i fjerde kvartal 2005.

Oljeselskapet InterOil Exploration leverte også sine tall for fjerde kvartal. Selv om de måtte legge frem et underskudd kom de med positive forventninger for produksjonen i inneværende år. Aksjen steg 5,65 prosent til 44,90 kroner.

Tandberg Data ble løftet 4,09 prosent til 9,16 kroner.

Aktiv Kapital leverte skuffende svake kvartalstall. I fjerde kvartal var inkassoselskapet nødt til å nedskrive en låneportefølje i Tyskland med 281 millioner kroner. Det førte til at selskapet måtte levere et underskudd på før skatt på 128,2 millioner kroner mot et overskudd på 60 millioner i samme periode året før.

Selv ikke meldingen om at konsernsjef Erik Øyno har investert 987.025 kroner i 12.000 aksjer. Aksjen falt 9,55 prosent til 80,50 kroner og ble med det fredagens taper.

Kunstgjødselselskapet Yara, Orkla og solenergiselskapet REC var blant andre aksjer som tynget børsen. Aksjene i de respektive selskapene falt henholdsvis 2,29 prosent til 181,50 kroner, 1,30 prosent til 417,50 kroner og 2,72 prosent til 143 kroner.

Nedtur på Wall Street

Høy oljepris og skyhøy erstatning fra Microsoft sender børsene i New York ned.

Industriindeksen Dow Jones blir sendt ned 0,63 prosent til 12.653,73 poeng. Den brede S&P 500-indeksen faller 0,21 prosent til 1.453,36 poeng. Teknologitunge Nasdaq er ned 0,32 prosent til 2.516,83 poeng.

Det er få saker på agendaen fredag. Taler fra den amerikanske sentralbankens representanter for Dallas og San Francisco vil dermed få oppmerksomhet fra investorene. Talene kommer etter at inflasjonsbekymringer har ligget som en klam hånd over Wall Street. Inflasjonsuroen kom etter at kjerneinflasjonen steg mer enn ventet tidligere i uken.

I forrige uke var det stikk motsatt. Sentralbanksjefen Ben Bernanke vitnet foran Kongressen og det fikk renteskeptikerne til å vike for optimistene.

IT-giganten Microsoft har blitt felt av retten og er dømt til å betale 1,5 milliarder dollar til Alcatel-Lucent i forbindelse med en disputt over patenter i tilknytning MP3-musikk. Det spekuleres i at andre firmaer også kan komme til å måtte betale den franskamerikanske produsenten av telekomutstyr tilsvarende beløp. Blant de selskapene som nevnes er Apple.

Microsoft faller 0,9 prosent i på Wall Street. Alcatel-Lucent stiger 0,2 prosent i New York.

Oljeprisen har tatt steget over 61 dollar etter at Iran har ignorert FNs frist i forbindelse med sitt omstridte atomprogram. Det oljerike landet har ligget i strid med den vestlige verden etter at de ikke har villet etterkomme kravene om å stanse arbeidet med å anrike uran.

I tillegg bidrar gårsdagens oljelagertall til at markedet sender oljeprisen opp. Frontkontraktene for referanseoljen WTI koster 61,09 dollar fatet ved råvarebørsen i New York.

Flate kurver i USA

Dow Jones Indicative faller 0,09 prosent. Nasdaq-futuren faller 0,07 prosent. S&P 500-futuren er uforandret.

IT-giganten Microsoft har blitt felt av retten og er dømt til å betale 1,5 milliarder dollar til Alcatel-Lucent i forbindelse med en disputt over patenter i tilknytning MP3-musikk. Det spekuleres i at andre firmaer også kan komme til å måtte betale den franskamerikanske produsenten av telekomutstyr tilsvarende beløp. Blant de selskapene som nevnes er Apple.

Microsoft faller 0,7 prosent i førhandelen, mens Apple er ned 0,3 prosent. Alcatel-Lucent stiger 0,8 prosent i førhandelen.

Oljeprisen har tatt steget over 61 dollar etter at Iran har ignorert FNs frist i forbindelse med sitt omstridte atomprogram. Det oljerike landet har ligget i strid med den vestlige verden etter at de ikke har villet etterkomme kravene om å stanse arbeidet med å anrike uran.

I tillegg bidrar gårsdagens oljelagertall til at markedet sender oljeprisen opp. Frontkontraktene for referanseoljen WTI koster 61,09 dollar fatet ved råvarebørsen i New York.

Oljetopp gir børshopp

Løftet i oljeprisen bidrar til å sende Oslo Børs opp 0,35 prosent til 461 kroner. Vinterferien

Oljeprisen har klatret over 60 dollar og har retning mot 61 dollar fatet. Førstekontrakten på nordsjøoljen med levering i april stiger til 60,80 dollar fatet. Uroligheter i forbindelse med Irans atomprogram sender oljekontraktene videre opp. I tillegg fikk torsdagens oljelagertall fra USA markedet understøtte den nye styrken i oljeprisen.

Oppgangen i råoljekontraktene bidrar til å løfte Statoil og Norsk Hydro opp 1,42 prosent til 160,75 kroner og 1,54 prosent til 197,50 kroner. DNO klatrer 1,35 prosent til 11,25 kroner. Altinex får også en etterlengtet opptur og stiger 1,69 prosent til 1,20 kroner.

PA Resources blir løftet 3,83 prosent til 54,25 kroner og er sprekest blant oljeselskapene. Det er særlig Carnegie som er ivrige etter PAR-aksjer og er nettokjøper med 72 prosent.

Havila Shipping topper listen over de aksjene som stiger mest. Rederiet presenterte et resultat for fjerde kvartal som aldri har vært høyere. Før skatt hadde selskapet et overskudd på 163,6 millioner kroner og knuste overskuddet på 20,7 millioner kroner i fjerde kvartal 2005. Havila-aksjen stiger 7,69 prosent til 87,60 kroner.

Oljeselskapet Trefoil stiger 3,77 prosent til 38,50 kroner.

Teknologiselskapene Ignis og Simtronics blir løftet 2,60 prosent til 0,79 kroner og 2,47 prosent til 2,90 kroner.

Inkassoselskapet Aktiv Kapital faller 8,99 prosent til 81 kroner. Selskapet la frem helrøde tall for fjerde kvartal og det var hovedsakelig store nedskrivninger av en låneportefølje i Tyskland som rammer resultatet. Resultat før skatt var på minus 128,2 millioner kroner i fjerde kvartal av en omsetning på 370,7 millioner kroner. I samme kvartal året før var resultat før skatt på 60 millioner kroner av en omsetning på 385 millioner kroner.

Blant gårsdags vinnere faller fiskeselskapet Akva og Eitzen Maritime Services med 4,35 prosent til 44 kroner og 3,23 prosent til 2,40 kroner.

Solskinn i Sydney

Den stigende oljeprisen og høyere metallpriser dro flere av de asiatiske markedene fremover fredag.

Australias S&P/ASX 200 klatret til ny rekord på 6.036,10 poeng. Gruveindustrien er vesentlig representert på den australske børsen slik at høyere metallpriser kombinert med oppkjøpsrykter rundt detaljisten Coles Group Ltd. var riktig medisin.

I Japan fortsatte de siste dagers opptur og børsene er virkelig i støtet her. Selv om giganten Sanyo Electric Co raste på rykter om at de skal bli etterforsket klatret Nikkei videre over 18.000-grensen, som den i går passerte for første gang siden 8. mai 2000. Den bredere Topix-indeksen klatret med 0,67 prosent og nærmer seg nå det høyeste nivået på 16 år.

Sør-Koreas Kospi klatret 0,3 prosent, Hongkongs Hang-Seng datt med 0,78 prosent, Singapore steg med 0,3 prosent, New Zealands hovedindeks klatret med 0,74 prosent, mens det var en nedgang på 0,04 prosent i Malaysia. Hovedindeksen i Thailand steg med 0,24 mens det var et fall på 0,86 prosent i India. I Kina og Taiwan er de fortsatt for opptatt med å feste inn det nye året til å ha børsene åpne.

I den asiatiske elektroniske oljehandelen falt oljen med åtte cents, men den holdt seg fortsatt sterk og over 60 dollar fatet. Frontkontrakten på råolje lå på 60,876 dollar.

De japanske meglerhusene Marubeni Corp. og Mitsui sa også at de har inngått en 15-år lang kontrakt med Venezuelas statlige oljeselskap Petroleos de Venezuela SA om kjøp av olje for 3,2 milliarder dollar.

Iran ga børsen frysninger

Aksjeindeksene i USA ble jevnt over tynget av Iran-konflikten torsdag, men IT og energi var lyspunkter.

Iran nekter å forholde seg til FN-resolusjonen om stans i landets atomprogram. Fristen gikk ut onsdag, og USA vil nå ha skjerpede tiltak mot landet.

Dette bidrar til nervøsitet i oljemarkedet. I tillegg kom det torsdag tall som viste overraskende store fall i amerikanske lagre av bensin og destillater.

Dermed steg oljeprisen til det høyeste nivået siden de første dagene i januar. Et fat nordsjøolje for levering i april koster torsdag kveld 60,46 dollar, opp fra 59,38 dollar onsdag kveld.

Selv om høy oljepris og geopolitisk uro ikke er bra for børsen generelt, bidrog dette til at delindeksen for oljeselskaper steg rundt en halv prosent, delindeksen for oljeservice nær 2 prosent.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen steg også, anført av halvlederprodusenten Analog Devices som gikk opp 11 prosent. Selskapet økte resultatet med 26 prosent i siste kvartal og har også merket at ordreinngangen tok seg opp sist måned. Bransjen viser nå også styrke.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt til 332.000 i forrige uke. Det er en nedgang på 27.000, men likevel et mindre fall i førstegangssøkende enn hva økonomene hadde ventet.

Ifølge Bloomberg News var det ventet at 325.000 førstegangssøkende skulle møte opp ved arbeidskontorene i USA.

Butikkjeden Whole Foods er blitt enig om å kjøpe den mindre rivalen Wild Oats Markets for 565 millioner dollar, og dermed ligger de an til å sikre en vekst på mellom 6 og 8 prosent. Meglerhusene UBS og William Blair oppgraderte selskapet etter denne avtalen.

Wild Oats steg hele 17 prosent, mens Whole Foods gikk 14 prosent

Google annonserte i dag at selskapet kommer med et nytt produkt, Apps Premier Edition, som utelukkende er ute for å ta opp konkurransen med Microsofts herredømme på forretningsrettet software.

Googles fremstøt har vært ventet siden august i fjor, men det er fortsatt usikkert om de vil ha produktet som kan frariste Microsoft noe av deres årlige Office-inntjening som er på svimlende 11,7 milliarder dollar.

Verken Microsoft eller Google beveget seg nevneverdig på børsen.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,41% til 12.686,50

Nasdaq +0,26% til 2.524,94

S&P 500 -0,09% til 1.456,39

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere