RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeindustrien kritiserer Lofoten-prosessen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)
Sist oppdatert:
Oljeindustrien mener Direktoratet for naturforvaltning svartmaler om oljevirksomhet i Lofoten.

Oslo (ANB): Oljeindustrien kommer med krass kritikk av prosessen rundt forvaltningsplanen for havområdene utenfor Lofoten.

Oljeindustriens landsforening (OLF) tar fatt i høringsuttalelsene hvor tre statlige direktorater og institutter har påpekt svakheter i utredningsarbeidet.

– Svakhetene vil enkelt kunne dekkes inn ved å gjennomføre konsekvensutredning under petroleumsloven, sier OLFs miljødirektør Tore Killingland til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

For miljøbevegelsen er det som å banne i kirken når ordet konsekvensutredning nå brukes av oljeindustriens folk. Killingland er kritisk til at Klima- og forurensningsdirektoratet, Direktoratet for naturforvaltning og Norsk Polarinstitutt alle har påpekt svakheter i det faglige grunnlaget for oppdatering av forvaltningsplanen.

Verst tenkelig
OLF er spesielt kritisk til Direktoratet for naturforvaltning.

– DN velger utelukkende å framheve de verst tenkelige konsekvensene uten å inkludere sannsynligheten for at disse skal inntreffe, sier Killingland.

OLFs miljødirektør viser til at alle de tre fagorganene har vært sentrale i utredningsarbeidet som de i ettertid finner svakhet i.

– At slike synspunkter blir fremmet etter en såpass omfattende og ressurskrevende prosess, demonstrerer tydelig behovet for å endre prosessen med de helhetlige forvaltningsplanene slik at de blir mer åpne og demokratisk forankret og mer lik prosessen med konsekvensutredninger der også utredningsprogrammet sendes på høring, skriver OLF i et brev til Miljøverndepartementet.

Vil ha åpenhet
OLF mener at man gjennom en slik åpenhet kan unngå at sentrale etater, som har deltatt i selve utredningsarbeidet, påpeker svakheter og feil med utredningen etter at den er ferdigstilt.

– Flere av svakhetene påpekt av alle tre etater var kjent på forhånd og burde vært ivaretatt som en del av utredningen, sier Killingland.

Han mener at direktoratene egentlig har etterlyst forhold «på et detaljnivå som er vanlig i konsekvensanalyser og hensiktsløst i et forvaltningsplanarbeid».

– Det er ikke minst tydelig i dette tilfellet der planen dekker et sjøareal som tilsvarer to ganger Norges landareal, poengterer Killingland.

Mexico-ulykken
Han liker dårlig måten de tre fagorganene trekker sammenlikning med utslippet i Mexico-gulfen.

– Denne ene hendelsen i Mexico-gulfen endrer verken sannsynligheten for at utblåsninger skal skje eller varighetsvurderinger for det aktuelle området i Lofoten, sier Killingland.

Han mener det ikke er faglig grunnlag for å endre de foreliggende analyser som allerede er gjennomført for forvaltningsplanens område i nord.

Lokale forhold
Samtidig innrømmer miljødirektøren i OLF at utslippet i Mexico-gulfen viser hvor alvorlig en slik ulykke kan være. Derfor gjennomfører oljeindustrien omfattende miljø- og beredskapsanalyser med scenarioer av sammenliknbare størrelse og varighet som hendelsen i Mexico-gulfen.

Killingland peker på Oljedirektoratets oppsummering av forskjellene mellom Mexico-gulfen og norsk sokkel.

– Dette viser klart at vurderinger av utslippsstørrelse må baseres på best mulig viten om lokale forhold, ikke på hendelser i andre deler av verden, sier Killingland. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere