Oljelobbyens lyse fremtid

Foto: Hval, Morten (Scanpix)

Her er faktorene som kan tvinge fram oljeboring i Nord-Norge.

29.01.09 16:58

Lederen i Oljeindustriens landsforening, Per Terje Vold, mener 2009 og 2010 er veiskillet som kommer til å avgjøre om norske myndigheter kommer til å tillate utvinning av olje og gass i de sårbare nordområdene.

Og nå blir kortene han og alle andre oljeentusiaster bare bedre og bedre.

Etter hvert som finanskrisen slår mer og mer ut i realøkonomien gjør nemlig at det blir stadig lettere å slå i hjel miljøbevegelsens argumenter med å peke på ett altomsluttende element: behovet for penger og arbeidskraft.

For i løpet av dette og neste år kommer:

  • En ventet dobling i arbeidsledigheten gjør at det blir viktigere å få alle i arbeid enn å sikre miljøet 100 prosent. Alt tyder på at Nord-Norge er blant de regionene som blir hardest rammet av ledigheten.
  • 2009 er et valgår der få, om noen, vil stå seg på å argumentere for å redde miljø i nord på bekostning av arbeidsplasser.
  • Det største regjeringspartiet, Arbeiderpartiet, er avhengig av LOs støtte. De er på sin side veldig positive til oljeutvinning i nord.
  • Det jobbes med en forvaltningsplan for Norskehavet som muligens blir klar i løpet av året.
  • Forvaltningsplanen for Barentshavet blir klar i 2010.

Lover tilgang
Den siste tiden har OLF gjennomført en spørreundersøkelse der nær åtte av ti nordmenn støtter oljeutvinning i nordområdene. Samtidig har olje- og energiminister Terje Riis Johansen gått langt i å love oljebransjen tilgang til noen av områdene de ønsker å utvikle.

Nå ber en samlet miljøbevegelse på sine knær om at politikerne skal se lenger enn den pågående krisen for å lukke utvinning i nordområdene for godt.

- Det er et moment at økt arbeidsledighet gjør at man ønsker alle arbeidsplasser man kan få, men ellers i verden ser vi at mange land retter virkemidlene som skal få slutt på finanskrisen mot at man skal rustes opp mot den andre store krisen vi er inne i; klimakrisen. Dessuten vil en utvikling i nordområdene uansett ikke kunne gjøre noe med dagens finanskrise ettersom det tar for lang tid å utvikle disse områdene, sier nestleder Marius Holm til Nettavisen.

Han får støtte av miljøorganisasjonen WWF.

- Vi håper Lofoten og Vesterålen ikke åpnes for oljevirksomhet. Forvaltningsplanen for Barentshavet kommer i 2010. Forvaltningsplanen for Norskehavet kan komme i 2009, og dette arbeidet støtter vi, men ikke oljevirksomhet i disse områdene. Det vil vi ikke ha noe av. Det var direkte dumt av Olje- og energiministeren å gi antydninger om tildelinger før konsekvensutredningen foreligger, sier Tor Christian Sletner, programleder for Nordområdene i WWF til Dagens Næringsliv.

Ingen argumenter
Miljøorganisasjonene får støtte av miljøvernminister Erik Solheim.

- Det finnes ingen argumenter i finanskrisen som sier at vi skal gjøre noe vi ikke mener er riktig. Beslutningen om eventuell oljeutvinning i nord er en beslutning om åpning av ett av de mest sårbare fiskerier i Norge i flere tiår fremover, sier Solheim til Nettavisen.

Også fiskeriminister Helga Pedersen forsikrer om at finanskrisen ikke kommer til å få innvirkning på prosessene rundt eventuell oljeutvinning.

- Finanskrisen skal ikke virke inn på våre beslutninger om dette spørsmålet, sier hun.

Det var før torsdagens tall om 46 prosent høyere arbeidsledighet på ett år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Oljeutvinning

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag