RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljemillionær vil redde strandsonen

Sist oppdatert:
Oljemillionæren Olaf I. Ellingsen (bilde) går i strupen på Frp-ordfører Terje Søviknes og legger millioner på bordet.
Av Sophie Terkelsen

Oljemillionær og administrerende direktør i Altinex, Olaf I. Ellingsen går i strupen på den landskjente Os-ordføreren Terje Søviknes (Frp). Ellingsen mener Søviknes hopper bukk over flere lovkrav og slett ikke bidrar til å sikre allmenne interesser slik en ordfører skal. Nå vil oljemillionæren ordne opp selv ved å legge millioner på bordet.

Utgangspunktet for uenighetene er den såkalte Skorposaken, som gjelder delingen av en større eiendom på øya Skorpo i Os utenfor Bergen.

Os kommune kjøpte eiendommen for så å dele den i to - hvorav den ene delen skal brukes til privat utbygging i regi av den kommersielle aktøren Skorpo Utvikling AS, mens den andre skal sikres allmennheten i regi av Direktoratet for Naturforvaltning - som for øvrig betalte fire millioner i sikringsstønad til kommunen.

Ellingsen mener at Søviknes skal ha gått aktivt inn på vegne av utbyggerne og fått flyttet delelinjen som var lagt inn i søknadspapirene til Direktoratet for Naturforvaltning. Dermed vil direktoratet kun betale tre millioner til kommunen. Resultatet er da at det mangler én million for at området skal forbli sikret.

På lag med utbygger
- Søviknes har aktivt påvirket prosessen slik at utbyggerne har fått større tomteareal samt gått inn for at utbygger får bygge mer enn hva de vanligvis ville fått lov til, sier Ellingsen til NA24.

Han mener det er besynderlig at en ordfører blander seg i en slik sak på denne måten og mener kommunen bør slå ned på det som ikke er gjeldende lovverk.

Gullkantet avtale
Ellingsen stiller og spørsmål ved avtalen som ble inngått mellom kommunen og Skorpo Utvikling AS.

- Det er ingen tvil om at Terje Søviknes - uten at det ble gitt reell mulighet for andre kjøpere å komme med sine utbyggingsforslag - har gitt denne ene private utbyggeren en svært gullkantet avtale, skriver Ellingsen i et innlegg til lokalavisen Os- og Fusaposten.

Tilbyr millioner
Ellingsen ønsker nå å «redde» strandsone og friluftsareal fra tett bebyggelse som, ifølge han selv, med drahjelp fra Søviknes går på tvers av det som er gjeldende lover om utbygging.

- Jeg trer gjerne inn og kjøper ut utbygger til den avtalte pris, dekker opp den millionen som nå mangler, og jeg garanterer samtidig for at det vil bli en vesentlig mindre utbygging enn det utbyggerne nå planlegger. Det vil gi allmennheten et vesentlig bedre tilbud på Skorpo. Jeg håper noen ansvarlige i Os kommune tar invitasjonen, skriver Ellingsen i innlegget sitt.

Egne interesser
Terje Søviknes på sin side mener Ellingsen sine påstander ligger langt fra virkeligheten.

- Ellingsen har gått ut med sine påstander i en rekke leserbrev. Som nærmeste nabo har han kjempet mot bebyggelse i grensen mot han. Han har derfor et subjektivt utgangspunkt. Her ligger det åpenbart et personlig motiv bak, sier Søviknes til NA24.

Ellingsen vedkjenner at han både har vokst opp og besitter et sommerhus på Skorpo. Han benekter derimot å ha personlige motiver knyttet til egen privat vinning når det gjelder øvrig utbygging på øya.

- Jeg er i utgangspunktet positiv til en utbygging på Skorpo, sier Ellingsen.

Det han imidlertid reagerer på er Søviknes sin fremferd i saken samt hvordan bebyggelsen vil bli utført i form av blant annet antall boliger og inngrep i strandsonen.

Avviser påstand
Søviknes avviser at kommunen ikke ga flere aktører muligheten til å komme på banen. Vi hadde en åpen prosess der tre eiendomsutviklere fikk fremme sitt pristilbud og konsept. Han sier Ellingsen ikke kom med noe tilbud da eiendommen var tilgjengelig.

- Da hadde vi allerede gjort en avtale med Skorpo Utvikling og den var og er selvsagt juridisk bindende, sier Søviknes.

Vil bygge i strandsonen
Mens Ellingsen hevder den planlagte utbyggingen - deriblant strandsonen - ikke følger lovverket, sier Søviknes på sin side at Skorpo Utvikling gjennom reguleringsplanen som er vedtatt for området har rett til å bygge i strandsonen.

- Det er allerede bebyggelse der og det vil antakelig bli noen flere hytter og småbåthavn i tråd med reguleringsplanen, sier Søviknes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere