RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeministeren får kjeft fra alle

Olje- og energiminister gjorde nesten ingen fornøyd etter sin fremstilling av fremtidens oljeboring.
Olje- og energiminister gjorde nesten ingen fornøyd etter sin fremstilling av fremtidens oljeboring. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ola Borten Moes utspill om oljeboring i Lofoten skaper reaksjoner hos alle og er heller ikke klarert med regjeringen.

På en konferanse i Svolvær, Lofoten fredag, sa olje- og energiminister Ola Borten Moe at han anbefaler en gradvis tilnærming til oljeutvinning rundt Lofoten.

Han ønsker at industrien først tar i bruk områdene som allerede er åpnet sør for Lofoten. Borten Moe ser for seg at regjeringen vil åpne de tidligere omstridte områdene i Barentshavet og Jan Mayen før Lofoten, Vesterålen og Senja.

Områdene Nordland 7 og Troms 2 bør ikke åpnes før tidligst i 2017, mener Moe.

- Jeg vil ikke tilråde at åpnes nytt areal i det nordøstlige Norskehavet nå, sa han under talen.

- Det er ikke sånn ment
Samtidig ønsker han at området Nordland 6 skal utvikles. Området ble konsekvensutredet i 1994 men stengt i 2001 og regjeringen har ikke planer om oljeboring der.

Ifølge hans egen politiske rådgiver, Ivar Vigdenes, er ikke oljeministerens utspill ment til å representere det regjeringen står for.

- Hvis det ble forstått sånn, så er det ikke sånn ment. Regjeringens politikk ligger fast. Hva som skal skje i neste periode, står han fritt til å mene om, sier Vigdenes til Dagbladet.

- La meg først få si at regjeringens politikk i denne perioden ligger fast. Det som skal skje framover kommer til å bli gjenstand for debatt og ordskifte, sa Borten Moe på konferansen og pekte på at det til sjuende og sist er det norske folk som skal avgjøre det hele ved valg.

Saken fortsetter under kartet, som også finnes på Oljedirektoratets hjemmesider

Både ja og nei
Dermed er forvirringen komplett. Til NTB svarer Moe også både ja og nei på spørsmålet om nei til åpning nå også skal gjelde for hele neste stortingsperiode, og om han dermed ønsker å videreføre Lofoten-kompromisset fra Soria Moria II.

- Jeg sier at vi skal bruke områdene som allerede er åpnet. Dette er areal hvor det etter gjeldende forvaltningsplan ikke skal være olje- og gassvirksomhet. Jeg tar til orde for en forsiktig utvikling av olje- og gassnæringa i landsdelen, sier han til NTB

Ola Borten Moe endte fredagen med å få kjeft fra alle hold. Oljetilhengere går i strupen på ministeren for at han ikke åpner områdene nå, mens motstanderne synes han går for langt i å slippe industrien inn i det mest omstridte området på norsk sokkel.

Vil åpne opp for boring
Ifølge Olje- og energidepartementets rapport som ble presentert, er det 95 prosent sannsynlighet for at det finnes olje og gass for minst 180 milliarder kroner i Norskehavet, og fem prosent sjanse for at ressursene kan være verdt 1.520 milliarder kroner.

Administrerende direktør Gro Brækken i Norsk olje og gass (tidligere OLF) er overrasket over at Moe på den ene siden sier det er miljømessig og sikkerhetsmessig forsvarlig med olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, men at han likevel ikke vil gå videre med konsekvensutredning.

- Konklusjonen bør derfor være at det settes i gang en konsekvensutredning av uåpnede deler av Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2, i tillegg til å gjenåpne de midlertidig stengte delene av Nordland 6, sier Brækken

Natur og ungdom, på sin side, er glade for at Borten Moe ikke ønsker en åpning på Troms 2 og Nordland 7, men lover bråk om Nordland 6.

- Argumentene han bruker for åpning av Nordland 6 er syltynne. En oljeulykke i disse områdene kan kunne bli katastrofal, sier Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.

- SV er garantisten
Odd Willy Brude i Det Norske Veritas går langt i å antyde at det er vel så stor miljørisiko for oljepåslag fra land i de åpnede områdene sør for Lofoten som områdene det nå strides om.

- Det vil uansett være betydelig større risiko for oljeutslipp fra skip, enn fra oljevirksomheten, sier Brude.

SVs energi- og miljøpolitiske talsmann, Lars Egeland, mener at nå er det bare SV som står igjen som garantisten for at havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke blir åpnet for virksomhet.

Han er heller ikke imponert over de 400-1100 arbeidsplassene som oljedirektør Bente Nyland forespeilet på konferansen.

- Satsing på fiskeriene vil kunne gi like mange arbeidsplasser, sier Egeland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere