*Nettavisen* Nyheter.

Oljen har nådd Florida

Foto: STR (Reuters)

Et tynt oljelag og baller med olje vasket fredag opp på de hvite strendene i Pensacola.

05.06.10 12:14

Det er første gang det er meldt at oljen fra utblåsingen i Mexicogolfen er nådd fram til den sterkt turismeavhengige delstaten, til kystområdene lengst vest i Florida.

Fant oljeballer på stranden

Den første oljen ble oppdaget på strendene på Santa Rosa Island, en av øyene i en kjede med øyer utenfor kysten ved Pensacola. Senere også på stranda ved byen Pensacola.

Les også: Klandrer miljøvernere for oljekatastrofen

Turistindustrien i Florida - Solskinnsstaten - har en verdi på 60 milliarder dollar i året, og myndighetene og turistnæringen har ventet med gru på at oljen skulle ramme statens strender, seks uker etter at utblåsingen begynte.

Barn og andre som slikket sol på stranda, plukket opp noen av oljeballene, som varierte i størrelse fra en knapp til en tennisball.

- Det er veldig trist fordi vi kommer hit på ferie hver sommer, og nå er det slutt. Det er vanskelig å tro, for dette har alltid bare vært hvit sand, sier Grace Vondohlen etter å ha plukket opp en klissete brun oljeball.

Advarer BP

President Barack Obama advarer BP mot å betale milliardutbytte om de samtidig lurer seg unna sitt ansvar for dem som er rammet av oljekatastrofen i Mexicogolfen.

- Jeg forstår det slik at BP skal bruke 50 millioner dollar på TV-reklame for å bedre sitt image etter den katastrofen. Dessuten blir det meldt at de skal betale 10,5 milliarder dollar i utbytte, sa Obama under et besøk i Louisiana fredag.

BP ventes å offentliggjøre sine resultater i juli, men selskapet har avvist press fra enkelte kongressmedlemmer om å la være å utbetale utbytte til det er kjent hvor store kostnadene med å rense opp etter utblåsingen blir.

Obama har lovet å holde BP ansvarlig for katastrofen. Han krever at de betaler for å stanse utblåsingen og for konsekvensene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.