RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljen har nådd Vestfold

Foto: LN-HTD/Kystverket (LN-HTD/Kystverket)
Sist oppdatert:
Lørdag morgen ble det observert olje fra det havarerte skipet ved Hvaler i Østfold ved Bolærne utenfor Nøtterøy.

Nå settes det inn store mannskaper for å forhindre at mer olje når Vestfold-kysten.

Det er meldt om oljepåslag på Østre Bolærne. Dette påslaget ble observert fra fly lørdag morgen, melder IUA i Vestfold.

I samarbeid med Kystverket vil nå IUA Vestfold starte befaring av den ytre skjærgården fra Bolærne og sydvestover til Svenner fyr for å registrere påslag. Det blir benyttet båter og helikopter. Videre vil brannmannskaper fra Sandefjord og Larvik befare kystområdet syd i fylket med båt.

Flere fartøy fanger opp olje
Kystverket har en rekke fartøy i gang med å fange opp olje ute i Oslofjorden. Målet er å begrense mengden olje som når kysten av Vestfold, heter det i en pressemelding.

- Kystverket har nå slått fast at lekkasjen fra havaristen ved Hvaler i Østfold er stanset, og ved hjelp av fly og helikopter er det observert mindre mengder olje som driver i sjøen, sier leder for IUA (Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning) i Vestfold, Per Olav Pettersen.

- Kystvaktskipet «Harstad» og flere andre skip fanger opp olje i området mellom Hollenderbåen og skjærgården øst av Tjøme, og Kystverket håper å kunne begrense at mer av oljen driver videre mot Vestfold, sier Pettersen.

Per Olav Pettersen sier at strøm og vind i området det kommende døgnet er avgjørende for om Vestfold får mer påslag av olje, eller om den driver ut i åpent hav.

- Følger situasjonen nøye
IUA har nå gjort en rekke forberedelser for å håndtere en eventuell akutt forurensningssituasjon, og oljevernutstyr er frakt ut til en rekke sårbare områder i fylket.

Statens Natur Oppsyn er ute med båt for å observere situasjon for særlig fugleartene Havelle og Teist. Videre har myndigheten utpekt at områdene Bastøy, Bolærne, Verden Ende, Træla i Tønsberg, Viksfjorden mellom Sandefjord og Larvik, samt Mølen har første prioritet.

- Brannmannskapene i fylket vil bli benyttet om mer av oljen når vår kyst, og dette er personell med betydelig erfaring etter Full-city aksjonen. IUA Vestfold følger situasjon nøye, og er klare til å agere hurtig, sier Per Olav Pettersen.

Les flere saker hos OP.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere