Gå til sidens hovedinnhold

Oljen har truffet kysten

Oljen fra den havarerte plattformen Deepwater Horizon har skylt innover kysten.

Det opplyser Den amerikanske kystvakten, melder BBC. Om lag 5000 fat med olje lekker ut i Mexicogolfen hver dag.

Lekkasjen stammer fra en oljebrønn på 1500 meters dyp som en ikke har klart å stenge. På overflaten ligger et enormt oljeflak og driver. Myndighetene har i flere dager fryktet at vind og havstrømmer skal føre med seg oljen mot de sårbare kystområdene til delstaten Louisiana.

Delstaten har erklært unntakstilstand, og president Barack Obama har lovet å stille med alle tilgjengelige ressurser for å avverge en potensiell miljøkatastrofe.

Gunnar Stavrum: Marerittet for Lofoten

Råolje har nådd kysten
Den amerikanske kystvakten meldte torsdag at små mengder med råolje har nådd kysten.

- Dette er svært alvorlig, sier David Kennedy ved National Oceanic and Atmospheric Administration, melder BBC.

- Og de ressursene som kreves for å stanse dette, dersom det fortsetter, er bare helt ufattelig, sier han til nyhetsbyrået AP.

Rekefiske og østerssanking er et viktig livsgrunnlag som kan bli alvorlig rammet av oljesølet. I tillegg er sumpområdene og faunen svært sårbar for oljen.

Guvernør i Louisiana, Bobby Jindal, har bedt de føderale myndighetene om å bistå med 6000 mann fra nasjonalgarden til å bistå med oljeoppryddingen.

Forsøkt å sette fyr på oljen
Katastrofehåndteringen kan deles opp i to hovedoppgaver. Den ene oppgaven er å rydde opp oljesølet på overflaten. Dette arbeidet består i å legge ut lenser for å samle opp oljen. Det er også gjort forsøk på å sette fyr på oljen.

Den andre oppgaven er å stanse lekkasjen som finner sted på havdypet.

Det er tatt i bruk små fjernstyrte miniubåter, såkalte Remote operated vehicles (ROV), som skal forsøke å stenge av ventilen på oljebrønnen. Så langt har dette mislykkes.

Et annet alternativ er å bore en avlastningsbrønn og lede oljen vekk fra originalbrønnen, og deretter fylle avlastningsbrønnen med sement. Men dette er et svært tidkrevende arbeid som kan ta uker eller måneder.

Kan bli den verste oljekatastrofen
Amerikanske myndigheter frykter at oljeutslippet vil resultere i en av de verste oljekatastrofene i USA gjennom tidene.

Det er det internasjonale boreselskapet Transocean som eier oljeriggen, men den blir driftet av det britiske oljeselskapet BP.

Barack Obama krever nå at BP betaler for oljeopprydningen.

- Mens BP til syvende og sist er ansvarlig for å finansiere opprydningsarbeidet, så vil min administrasjon fortsette med å bruke alle tilgjengelige ressurser, inkludert Forsvarsdepartementet, til å håndtere denne hendelsen, sa Obama under en pressekonferanse i Det hvite hus.

Havariet skyldes en gasseksplosjon som fant sted på oljeriggen Deepwater Horizon forrige tirsdag. Elleve mennesker er ennå savnet og antatt omkommet.

Riggen sank i havet forrige torsdag, og først i helgen innså myndighetene omfanget av den potensielle miljøkatastrofen.

Kommentarer til denne saken