*Nettavisen* Nyheter.

Oljen kan være svært farlig

Langesund ærfugl olje Foto: Scanpix

Oljen som lekker ut fra det havarerte lasteskipet «Full City» i Langesund kan være langt farligere enn antatt. Ingen kan vite med sikkerhet hva den innholder.

Oslo (ANB): Det Norske Veritas, som blant annet tester bunkersolje for rederier, opplyser til Teknisk Ukeblad finner stadig stoffer i bunkersolje som leverandørene ikke oppgir i sine papirer.

- Jeg vil gå så langt som å si at noen av bunkersleverandørene driver med ren svindel. De blander inn avfallsstoffer som gammel smøreolje, utgått hydraulikkolje og andre kjemiske produkter. Dette er en metode for å spe ut bunkersen og for å få godt betalt for avfallet, sier Knut-Helge Knutsen i Det Norske Veritas til Teknisk Ukeblad. Han leder regionkontoret for drivstofftesting i Oslo.

Bunkersolje er giftig i seg selv. Ved enhver leveranse utstedes et HMS-sertifikat fra oljeselskapet på hva bunkersen inneholder. Dette sertifikatet inneholder også informasjon om tiltak og beskyttelse ved eventuelle utslipp.

Statoil anbefaler alle å holde seg unna og å unngå å få denne oljen på hud og i klær. Den kan også være skadelig ved innånding og påføre kjemisk lungebetennelse for dem som skulle komme til å puste inn avdampet gass.

Seniorforsker Tycho Anker-Nilssen ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) tror kjemikaliene vil gi sjøfugl som kommer i kontakt med oljen vil få store skader på grunn av kjemikaliene oljen inneholder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.