RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljen kan være svært farlig

Langesund ærfugl olje
Langesund ærfugl olje Foto: Scanpix
Oljen som lekker ut fra det havarerte lasteskipet «Full City» i Langesund kan være langt farligere enn antatt. Ingen kan vite med sikkerhet hva den innholder.

Oslo (ANB): Det Norske Veritas, som blant annet tester bunkersolje for rederier, opplyser til Teknisk Ukeblad finner stadig stoffer i bunkersolje som leverandørene ikke oppgir i sine papirer.

- Jeg vil gå så langt som å si at noen av bunkersleverandørene driver med ren svindel. De blander inn avfallsstoffer som gammel smøreolje, utgått hydraulikkolje og andre kjemiske produkter. Dette er en metode for å spe ut bunkersen og for å få godt betalt for avfallet, sier Knut-Helge Knutsen i Det Norske Veritas til Teknisk Ukeblad. Han leder regionkontoret for drivstofftesting i Oslo.

Bunkersolje er giftig i seg selv. Ved enhver leveranse utstedes et HMS-sertifikat fra oljeselskapet på hva bunkersen inneholder. Dette sertifikatet inneholder også informasjon om tiltak og beskyttelse ved eventuelle utslipp.

Statoil anbefaler alle å holde seg unna og å unngå å få denne oljen på hud og i klær. Den kan også være skadelig ved innånding og påføre kjemisk lungebetennelse for dem som skulle komme til å puste inn avdampet gass.

Seniorforsker Tycho Anker-Nilssen ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) tror kjemikaliene vil gi sjøfugl som kommer i kontakt med oljen vil få store skader på grunn av kjemikaliene oljen inneholder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere