RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljen ned fra ny all time high

Sist oppdatert:
Oljeprisen spratt opp torsdag kveld, men til manges lettelse falt den fort ned igjen. Les om den siste utviklingen i oljemarkedet her
Verdens øyne har den siste tiden vært rettet mot oljemarkedet, og med god grunn. Nye prisrekorder blir satt på løpende bånd, og markedet er redd for at oljeprisen skal komme helt ut av kontroll.

Torsdag kveld ble markedet skremt vannet av da oljeprisen steg videre til den foreløpig høyeste nominelle noteringen på 57,60 dollar fatet for råolje levert i april på varebørsen i New York.

Men i morgentimene fredag er oljeprisen kommet ned omtrent en dollar og handles elektronisk til ca. 56.40 dollar fatet.

Økonomiminister Heizo Takenaka i Japan er svært bekymret over utviklingen av oljeprisen.

- Vi vil se virkningen av høyere oljepriser på to fronter. Den ene er overskuddet i japanske bedrifter, som har vært en nøkkelfaktor for den økonomiske oppgangen så langt. Det andre er hva som skjer med konsument sentimentet i USA, sa Takenaka til Reuters.

Reuters har foretatt en rundspørring av 25 analytikere, konsulenter og statlige etater verden over for å sjekke temperaturen til forventet oljepris.

De sporte i undersøkelsen venter seg en oljepris på 44,9 dollar fatet i snitt for 2005, opp fra 41,47 dollar fatet som var gjennomsnitt i 2004. Så langt i 2005 er gjennomsnittsprisen på olje på 49,16 dollar fatet. Det vil si: både analytikere og myndigheter har for lave anslag på oljeprisen dersom trenden skulle holde seg.

Nye Opec-kutt?

- Dersom prisene fortsetter slik de gjør nå gjennom de neste syv til ti dagene vil vi begynne å kontakte våre kolleger så vil kan konsultere om ytterligere produksjon, sier OPEC-president Sheikh Ahmad al-Sabah ifølge Reuters.

Det kan i så fall presse markedet på kort sikt, men alle vet at OPECs produksjonskapasitet er strukket til nær bristepunktet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere