RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljen offer for OPEC og orkaner

Sist oppdatert:
Færre orkaner og mer OPEC-olje sender prisen ned.
Av: Gulbrand Øverbye
Oljen sendes ned av økt produksjon og eksport fra OPEC. Samtidig ser ikke orkansesongen ut til å bli like ille som før antatt.

Siden toppen på 77,98 dollar fra 19. juli har septemberkontrakten på råolje, nordsjøoljen, rast 4,46 prosent til 74,5 dollar fatet. Siden tirsdag forrige uke har oljen falt 3,1 prosent, samtidig som dollaren har svekket seg 1,1 prosent mot kroner. Siden oljen er oppgitt i dollar får norske oljeprodusenter merke begge disse effektene.

OPEC øker
En undersøkelse gjort av Bloomberg viser at produksjonen og eksporten fra OPEC øker.

Av de ti OPEC-landene som har produksjonskvoter har alle med unntak av Irak og Angola økt eksporten.

Iraks produksjon økte med 310.000 fat dagen, til et gjennomsnitt på 2,24 millioner fat dagen. Dette er det høyeste nivået siden oktober 2004. Den Nigerianske produksjonen økte med 150.000 fat dagen til 2,2 millioner fat dagen. Det høyeste nivået siden februar.

Disse to landene er begge viktig siden de er så lite stabile. Mens Irak plages av terroraksjoner og uro, har oljeprisen også blitt preget av streik blant oljearbeidere i Nigeria.

- OPEC er godt over målet sitt akkurat nå, og tilbudssignalene indikerer at det er tilstrekkelig til å møte etterspørselen, kommenterte Steve Rowles, en Hongkong-basert analytiker, til Bloomberg News.

Neste gang OPEC holder møte er den noe belastede datoen 11. september, i Wien.

Rekord
Den amerikanskhandlede råoljen, ofte kalt lettoljen eller WTI-oljen, økte til sammen 22 prosent i juni og juli. Den satte en ny rekord på 78,77 dollar fatet, men siden har pilen pekt ned.

- Vi traff en ny rekord, så litt svakhet er uunngåelig, sa Gerald Burg, energiøkonom ved Narional Australian Bank, til Bloomberg News.

- Vi er fortsatt i topperioden for etterspørsel, men det ser ut som den er i ferd med å ta slutt, påpeker Burg.

Orkansesong
Vi er nå inne i den mest intense perioden av orkansesongen. 80 prosent av alle stormene foregår mellom august og oktober. Dette er viktig for oljeprisen, siden de kan gå utover amerikansk raffineriproduksjon og tankfart i Mexico-golfen.

Fredag varslet metrologer ved Colorado State University at det sannsynligvis vil forme seg åtte orkaner denne sesongen. Dette er godt nytt, siden det er en mindre enn den tidligere prognosen fra begynnelsen av juni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere