RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljen opp, børsen ned

Sist oppdatert:
Mens oljen snuser på rekordnivåer faller Oslo Børs.
Av: Gulbrand Øverbye
Hallelujastemningen fra i morges demper seg noe, men alt tyder fortsatt på ny rekord.

Fredag morgen satt børsen ny intradagsrekordnotering på 523,86 poeng. Nå står hovedindeksen i 520,47 poeng, fortsatt en pen oppgang på 0,44 prosent sammenlignet med torsdag.

Torsdag fortsatte børsfesten i USA, og i Asia er det også rekorder. Ute i Europa er det også god stemning, blant annet setter DAX-indeksen i Tyskland ny rekord for første gang siden år 2000.

Olje-rally
Oljen har et kraftig ettermidagsrally, og handles nå for omtrent en dollar mer enn i morges. Prisen på nordsjøolje med augustlevering stiger 1,16 prosent til 77,29 dollar fatet.

På tross av dette er oppgangen i Statoil og Hydro langt mindre enn de var på morgenen. Statoil stiger 0,52 prosent til 192,5 kroner. Hydro stiger 1,65 prosent til 247 kroner, klar for ny rekord. I dag morges stod aksjene på det høyeste i henholdsvis 196 og 250 kroner.

Kronekurs fortsetter klatringen mot dollar. En dollar koster nå bare 5,738 kroner. Kanskje er dette med på å minske oppgangen fra tidligere i dag.

Resultater preger børsen
Flere selskap har kommet med resultat fredag.

Ementor leverer bedre enn ventet, og ligger på fjerdeplass med en stigning på 54,81 prosent til 54,50 kroner

SuperOffice har også kommet med gode tall. «Rett og slett et veldig bra kvartal», oppsummerer selskapet i rapporten. Aksjen klatrer 3,79 prosent til 38,3 kroner.

På toppen av vinnerlisten troner PSI, med en oppgang på 5,91 prosent til 58,25 kroner. Aksjen er den tredjebeste aksjen i år, med en oppgang på utrolige 146,82 prosent. Det har ikke kommet nyheter fra selskapet. Nettmeglerne Nordnet og NetFonds står for over 65 prosent av nettokjøpet, en klar indikasjon på at oppgangen er traderstyrt. Det er ikke uvanlig at aksjer med voldsomme økninger, sånn som PSI har hatt i år, blir traderfavoritter.

Det er selvfølgelig ikke bare oppgang på børsen. TGS kommer med resultatvarsel denne fredagen, etter at to av skipene deres opplever ytterligere forsinkelser. Aksjen raser 6,45 prosent til 116 kroner, og er på tredjeplass på taperlisten.

Verst er panteselskapet Tomra, som kom med resultater etter børsslutt torsdag. Resultatet var en halvering i forhold til samme periode i fjor, og i underkant av analytikernes forventninger. Aksjen stuper 10,32 prosent til 48,25 kroner.

Børsen fester videre

Oslo Børs har slett ingen dagen derpå etter torsdagens fest.

Av: Gulbrand Øverbye
Hovedindeksen er fredag morgen opp 0,97 prosent til 523,22 poeng.

Torsdag fortsatte børsfesten i USA, og i Asia er det også rekorder.

Oljen hadde et formidabelt rally torsdag, og er fortsatt sterk. Prisen på nordsjøolje med augustlevering er ned 0,16 prosent til 76,28 dollar fatet.

Statoil stiger 1,7 prosent til 194,5 kroner. Hydro satte torsdag soleklar ny rekordnotering, nå stiger aksjen videre opp 1,44 prosent til 246,5 kroner, etter å ha satt ny intradagsrekord på 250 kroner et lite øyeblikk i åpninngen.

Kronekurs fortsetter klatringen mot dollar. En dollar koster nå bare 5,735 kroner, men investorer ser ikke ut til å bry seg.

Medicult fortsetter rallyet, og er foreløpig børsvinner med en oppgang på 8,86 prosent til 29,5 kroner, uten at det foreligger nyheter. Nå er aksjen børspauset.
Flere selskap har kommet med resultat fredag.

Ementor leverer bedre enn ventet, og ligger på andreplass med en stigning på 5, 29 prosent til 54,75 kroner

SuperOffice har også kommet med gode tall. «Rett og slett et veldig bra kvartal», oppsummerer selskapet i rapporten. Aksjen klatrer 2,98 prosent til 38 kroner.

Alt er likevel ikke gull og grønne skoger. TGS kommer med resultatvarsel denne fredagen, etter at to av skipene deres opplever ytterligere forsinkelser. Aksjen raser 4,84 prosent til 118 kroner.

Verst er panteselskapet Tomra, som kom med resultater etter børsslutt torsdag. Resultatet var en halvering i forhold til samme periode i fjor, og i underkant av analytikernes forventninger. Aksjen stuper 9,39 prosent til 48,75 kroner.

Ny rekord i Asia

Torsdag falt rekordene både i Oslo, nå slås de også i Asia

Av: Gulbrand Øverbye
Børsene i Asia stiger fredag morgen, på gode signaler fra USA og oppkjøpsfeber.

Morgan Stanleys Asia-indeks stiger hele 1,4 prosent til 159,3 poeng, klar for ny rekord og den største økningen siden tidlig i mai.

- Hvert oppkjøp setter et referansepunkt for vedsetting som alle andre kan følge, sa Lim Kok Boon, investeringsdirektør i Fortis Private Banking Singapore, til Bloomberg News.

- Den amerikanske økonomien fortsetter i riktig spor og det er positivt for Asias ekspordrevne økonomier.

I Japan stiger Nikkei 225 1,4 prosent til 18.223,85 poeng. I Hongkong setter Hang Seng-indeksen ny rekord, opp 1,2 prosent, og er for første gang over 23.000 poeng. Alle andre indekser stiger, med unntak av Sri Lanka.

Samsung Electronics stiger gode fem prosent etter å ha kommet med resultatstall som overgikk analytikernes forventninger.

Ellers snakker alle om Rio Tintos, verdens tredje største gruveselskap, bud på aluminiumsgiganten Alcan, som ble annonsert etter børsslutt i Asia, torsdag. Rio Tinto detter 2,3 prosent, mens verdens største gruveselskap BHP Billiton stiger 1,6 prosent.

- Det er sannsynlig at ytterligere konsolidering vil skje i gruvesektoren, sa Rob Patterson, forvalter ved Argo Investments i Adelaide og eier aksjer i begge gruveselskapene, til Bloomberg News.

- Rio synes tydeligvis det er en god idé, og som aksjeeier har jeg ikke tenkt å helle syre på det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere