RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljen opp på orkanfrykt

Sist oppdatert:
Oljemarkedet sender prisen opp på frykt for at den tropiske stormen Chris skal utvikle seg til en orkan før den entrer Mexico-gulfen.
Oljeprisen steg tirsdag da markedet fulgte nervøst med på den tropiske stormen Chris utvikler seg og en eskalerende krig i Midtøsten.

Et fat olje med levering i september steg 53 cents til 75,44 dollar per fat i den elektroniske handelen på råvarebørsen i New York i går kveld.

I morgentimene i dag omsettes et fat nordsjøolje med levering i september til 76,44 dollar på råvarebørsen i London, opp 0,57 prosent fra gårsdagens sluttkurs.

Den tropiske stormen Chris, som formerte seg nære de karibiske Leeward-øyene, har en vindstyrke på 95 kilometer i timen, og kan nå Mexico-gulfen neste uke ifølge det amerikanske orkansenteret. I fjor skadet orkaner oljeinstallasjoner i gulfen og drev oljeprisen til nye høyder den gang.

Nå frykter markedet at Chris skal styrke seg før den når oljeplattformer og raffinerier langs kysten. Oljeinstallasjonene i Mexico-gulfen står for så mye som en fjerdedel av USAs oljeproduksjon skriver Bloomberg, oljeraffineriene langs kysten står for om lag 40 prosent av bensinen i landet.

Ifølge det amerikanske orkansenteret, basert i Miami, er det en 45 prosents sjanse for at den tropiske stormen Chris vil styrke seg til en orkan innen noen dager melder Bloomberg.

De fleste atlantiske orkaner former seg i august og september, og den såkalte orkansesongen varer fra juni og frem til november. Fjorårets orkansesong var en av de mest aktive med hele 15 orkaner, deriblant Katrina og Rita, som skadet rigger og plattformer i Mexico-gulfen og stengte så mye som 30 prosent av USAs totale raffinerikapasitet.

Kampene mellom Israel og Hizbollah eskalerte i går etter at Israel landet styrker nær byen Baalbek, dypere inn i Libanon enn bakkekampene tidligere har foregått.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere