RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljen stiger på Iran og Nigeria

Sist oppdatert:
Oljeprisen nærmer seg en 3 måneders topp etter at opprørere stadig angriper oljeinstallasjoner i Nigeria og atomspøkelset truer i Iran
Brent Spot med levering i februar handles for 62,78 dollar fatet, en oppgang tilsvarende 0,84 prosent. Oljeprisen har vært oppe i 63,18 dollar fatet tidligere på dagen.

Nigeria er Afrikas største oljeprodusent og stadige angrep mot oljerør og installasjoner fører til produksjonsstopp. Oljeselskapet Shell sier de vurderer om de skal trekke seg ut av de vestlige deler av Nigeria etter alt bråket i forbindelse med oljeinstallasjonene.

Dersom Shell trekker ut sitt personell vil øke presset på den nigerianske presidenten Olusegun Obasanjo. Flere militære gruppene krever mer kontroll over regionens oljeressurser samt løslating av to politiske ledere, og kravene mot presidenten om å slå ned på opprørerne øker.

Konflikten med Iran

Videre er det knyttet mye spenning til hvordan situasjonen rundt Iran utarter seg. Kritikken mot Iran begynner å tilspisse seg, og fokuset fremover er hvordan ordlyden mellom FNs sikkerhetsråd og myndighetene i Iran utartes.

FNs sikkerhetsråd har tidligere antydet at de vurderer å innføre ytterligere handelssanksjoner mot landet. Dette som en følge av at landet har gjenopptatt atomprogrammet for drivstoff. Atombyrået IAEAs inspektører risikerer å bli kastet ut av Iran.

Oljeprisen kan dermed påvirkes ved at Iran svarer med å kutte ned eller stanse helt oljeeksporten. Landet står for 4,5 prosent av den verdens oljeproduksjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere