RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljenasjonen Norge blir gassnasjon neste år

Oslo (NTB): Neste år er det duket for et historisk skifte på norsk sokkel: Gassproduksjonen passerer oljeproduksjonen i 2011.

Selv om oljefunnene er rekordmange de siste årene, er volumene små. Norges oljeproduksjon halveres allerede i 2014, sammenlignet med toppåret 2000, skriver Aftenposten.

I den samme perioden fordobles gassproduksjonen, men den totale petroleumsproduksjonen er på vei nedover. Dessuten faller gassprisene kraftig, og begge deler har naturligvis negativ effekt for Norges petroleumsinntekter.

Norge vil uansett være en oljeproduserende nasjon i mange år framover, ifølge de siste prognosene fra Oljedirektoratet. Langtidsprognosen tilsier nær en halvering fra fjorårets volum på 115,5 millioner standardkubikkmeter (Sm3) til rundt 60 millioner Sm3 i 2030. Videre faller produksjonen til rundt 30 millioner Sm3 i 2050, forutsatt at nye felt blir funnet.

Oljedirektoratet anslår at det finnes 1.200 millioner Sm3 uoppdaget olje på norsk sokkel, og fastslår at en god del av dette vil bli funnet og utvunnet. (©NTB)

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere