RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljenasjonen Norge lever videre

ENIGE: 27. april 2010 tok Russlands president Dmitrij Medvedev (t.v.) og statsminister Jens Stoltenberg hverandre i hånden etter at de to statene ble enige om et kompromiss om delelinjen i Barents- og Polhavområdene.
ENIGE: 27. april 2010 tok Russlands president Dmitrij Medvedev (t.v.) og statsminister Jens Stoltenberg hverandre i hånden etter at de to statene ble enige om et kompromiss om delelinjen i Barents- og Polhavområdene.
Sist oppdatert:
Etter 40 år ble Norge og Russland enige om et kompromiss om delelinjen i Barentshavet.

Etter avtalen med Danmark som ble underskrevet i 1965, ble Norge tildelt området på kontinentalsokkelen som senere har gjort oss til oljenasjonen Norge. Etter 40 år med stridigheter, ble Norge og Russland endelig enige om hvor grensen for den økonomiske sonen i Barentshavet skulle trekkes.

27. april 2010 tok Russlands president Dmitrij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg hverandre i hånden etter at de to statene ble enige om et kompromiss om delelinjen i Barents- og Polhavområdene. Dette har vært en viktig avtale for fiskeri- og petroleumssektoren, samt en viktig avtale for utviklingen av naboskap.

Historiens viktigste håndtrykk

I samarbeid med   BundeGruppenkårer Nettavisen historiens viktigste håndtrykk.

I juryen sitter Thorvald Stoltenberg sammen med Gunnar Stavrum fra Nettavisen, deleier i Grieg-gruppen Elisabeth Grieg, partner i Wikborg Rein Ola Øverseth Nisja og konsernsjef i Bundegruppen Odd-Erik Bunde.


Din stemme teller

Våre lesere har sammen med juryen plukket ut noen håndtrykk som er nominert til historiens viktigste. Vi presenterer ett og ett i en artikkelserie fram til historiens viktigste håndtrykk er kåret. Håndtrykket kåres av våre lesere i samarbeid med juryen.

Er du med på avstemningen kan du vinne tre håndverkere i tre dager.

Du kan se alle de nominerte, og gi din stemme her.

Neste håndtrykk ut er nettopp håndtrykket som symboliserte løsningen på en 40 år gammel strid mellom Norge og Russland om delelinjen i Barents- og Polhavet.

Grensekonflikten i Barentshavet

Siden 1970 har Norge og Russland vært i forhandlinger om en delelinje for kontinentalsokkelen i Barentshavet. Det omstridte området er på 176 000 kvadratkilometer som utgjør 12 prosent av Barentshavet.Dette dekker et areal som tilsvarer Danmark, sveits, Belgia og Nederland til sammen. Russiske seismiske undersøkelser antydet på slutten 80-tallet at det kunne være store petroleums- og fiskeforekomster i det omstridte området.

Norge har hele tiden stått på hovedprinsippet om at grensen skal trekkes ved midtlinjen. Dette innebærer at grensen trekkes langs en linje der alle punkter ligger like langt fra landenes grunnlinje. Sovjetunionen, og senere Russland, har derimot stått på sektorlinjeprinsippet. Her trekkes grensen langs en rett linje fra grensepunktet på land og opp til Nordpolen.

Siden 1978 har fiskeriene i det som kalles gråsonen vært regulert av en midlertidig ordning. Denne avtalen har blitt fornyet hvert år. Gråsonen er på 40.000 kvadratkilometer og går inn i både norsk og russisk sone.

Etter 40 år med stridigheter, er Norge og Russland endelig blitt enige om hvor grensen skal gå i nordøst. Det er nemlig folkeretten og havretten som skal regulere forholdet og samarbeidet mellom nabostatene. Den innebærer ikke bare at grensa mellom Norge og Russland er fastsatt, men også at Norges kontinentalsokkel nordover er tydelig definert.

Avtalen innebærer at det omstridte havområdet deles i to omtrent like store deler. Løsningen vil også omfatte bestemmelser om samarbeid på fiskeri- og petroleumssektoren. Dermed er en 40 år lang tvist over.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere