*Nettavisen* Nyheter.

Oljepreget knock-out

De amerikanske aksjene gikk på en liten smell som følge av høy oljepris, og at ingen vil risikere for mye før utfallet av morgendagens rentemøte er klart.

08.08.06 08:18

Høy oljepris er som regel ikke aksjemarkedenes favoritt, og ei heller i USA i dag. En stadig høyere oljepris gjør det vanskelig for veldig mange selskaper å opprettholde inntjeningsnivået, og derfor faller børsene når prisen stiger. Oljeprisen steg over to dollar fatet og prisoppgangen, kombinert med rentefrykt før morgendagens rentemøte, sendte alle de tre store indeksene på en liten rutsjetur.

NA24 - din næringslivsavis

De toneangivende
Den brede S&P500-indeksen hadde ingen go dag og mistet -0.28 prosent av verdiene, mens industriindeksen Dow Jones, som består av 30 store amerikanske selskaper, gikk ned med -0.19 prosent.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen slet mest i dag og måtte notere en nedgang på -0.60 prosent.

Du kan alltid følge børsene ute her

Rekorddyr olje
Et fat nordsjøolje med levering i september satte i dag ny salgsrekord i London.

Klikk på bildet for å forstørre.

Et fat olje kostet 78,30 dollar fatet, som er en oppgang fra fredag på over 2 dollar.

Råoljeprisoppgangen fortsatte i New York på NYMEX. Når gulvhandelen stengte på råvarebørsen kostet et fat olje med referanseverdi WTI og levering i september 76,98 dollar fatet som er en oppgang på hele 2,22 dollar.

Etter at gulvhandelen stenger fortsetter handelen elektronisk.

Oljeledningstrøbbel
Det er gjort funn av korrosjon på en oljeledning i Alaska og det har ført til at et oljefelt er stengt. Den reduserte produksjonen i USA gjør at oljeprisen igjen går opp, etter å ha svekket seg noe fredag kveld.

Det er feltet Prudhoe Bay i Alaska som har måttet stenge etter at det var fare for at en oljeledning ville gå i stykker. Dermed er det er produksjonsbortfall på hele 400.000 fat olje om dagen, noe som tilsvarer 8 prosent av den daglige oljeproduksjonen i USA.

Du kan alltid følge oljeprisene her

Tungt for Apple
Av de teknologiske tungvekterne var Apple Computer et av selskapene som trakk ned. Apple er under etterforskning for opsjonsjuks, og selskapet meldte forrige uke at de kan være nødt til å revurdere regnskapene som følge av triksingen ved tildelingen av aksjeopsjoner. Aksjen falt over en prosent

Rentemøte
I morgen møtes sentralbanksjef Ben Bernanke og hans kolleger i Federal Reserve for å bestemme styringsrenten i USA. Møtet vil bli etterfulgt av en pressekonferanse klokken 20:15 norsk tid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: princeton.edu

En undersøkelse blant 90 økonomer, foretatt av Bloomberg, viste at kun 25 tror på en rentehevning på 0,25 basispoeng til 5,5 prosent under morgendagens møte, mens de andre tror på en rentepause.

Fredagens sysselsettingsrapport viste at amerikansk økonomi skapte 113.000 nye arbeidsplasser i juli, ned fra en skaping på 121.000 arbeidsplasser i juni, og mindre enn de 144.000 nye arbeidsplassene som var ventet. Tallene øker frykten for at sentralbanken, Federal Reserve, kanskje har gått for langt med de nåværende 17 strake rentehevningene.

Dagens nøkkeltall
Dow 11,219.38 -20.97 -0.19 prosent

Nasdaq 2,072.50 -12.55 -0.60 prosent

S&P 500 1,275.77 -3.59 -0.28 prosent

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.