RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljepris og renter demper forventningene

Sist oppdatert:
Høyere oljepriser og økning i rentene er ventet å trekke ned resultatene til amerikanske selskaper neste år, men dollarfallet hjelper. Les hva analytikerne venter
Amerikanske selskaper har stort sett levert bedre resultater enn ventet i år, og det er ventet et godt tredje og fjerdekvartal for amerikanske selskaper.

Ifølge Reuters venter analytikerne en vekst på 15,4 prosent mens det for fjerde kvartal er ventet at resultatene vil stige 15,5 prosent.

For 2005 derimot er forventningene noe dempet. Forventningene er på en vekst på 10,2 prosent, omtrent halvparten av den estimerte veksten på 19,2 prosent i år. Dette viser tall som Reuters har innhentet fra amerikanske investorer.

Edward Keon, investeringsstrateg i Prudential Equity Group, er mer pessimistisk. Han estimerer bare en vekst på 3 prosent for neste år.

- Marginene har steget til et all time high nivå i 2004, og det betyr vanligvis at de begynner å falle, sier strategen til Reuters.

Det er høye oljepriser som trekker ned forventingene.

- At oljeprisen treffer 50 dollar fatet vil ha en direkte effekt på resultatene i fjerdekvartal, og om det fortsetter vil det merkes i første, andre og tredjekvartal, sier Keon til Reuters.

At rentenivået ventes å stige vil også gå inn på inntjeningen til amerikanske selskaper. Det er trolig at den amerikanske sentralbanken vil heve renten ved neste rentemøte 14. desember.

Det amerikanske analyse- og ratingbyrået Standard & Poore (S&P) utførte tidligere i år en undersøkelse som viste at med over 8 prosent av samlet langsiktig gjeld for selskapene i S&P 500-indeksen knyttet til den amerikanske sentralbankens renter, så vil en økning på 1 prosentpoeng bety en økning i rentekostnadene på 3,1 milliarder dollar før skatt.

Det eneste positive er den lave dollaren. Dollarens fall stimulerer eksporten fra amerikanske selskaper samt at det gjør livet surt for de som eksporterer til USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere