RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeprisen bremset Wall Street

Sist oppdatert:
Etter en god start på dagen falt Wall Street noe tilbake, men hentet seg inn igjen mot slutten av dagen
Råolje med levering i februar steg 2,9 prosent og handles nå for rundt 59,82 dollar fatet. Dette bremset noe at den positive trenden på New York børsene onsdag. Oljeaksjene steg og dro med seg andre råvareaksjer.

Obligasjonsrentene hadde normalisert seg tidligere på dagen, men fikk et tilbakefall og bidro til å legge en demper på den gode utviklingen på børsene.

Indeksene tok igjen noe av gårsdagens tap, men ikke alt. Dow Jones indeksen endte på 10.796,26 en oppgang tilsvarende 0,17 prosent. Nasdaq endte på 2228,94 poeng, noe som er 0,09 prosent bedre enn gårsdagens sluttkurs. S5P 500 fulgte etter med en oppgang på 0,13 prosent og endte på 1258,17 poeng.

Gullaksjene gjorde det godt denne dagen. Gullsektoren på S&P 500 steg 2,7 prosent, tett fulgt av andre metaller som steg 2,4 prosent. Drillingsektoren steg 2,1 prosent, mens olje og gass selskapene fulgte energiprisene opp 2,2 prosent.

Rundt klokken 16 norsk tid kom den amerikanske statistikken over forbrukernes tiltro til økonomien, det var på forhånd ventet at tiltroen ville bli 105 i desember. Da tallet endelig var klart viste det 103,6, selv om det var lavere enn forventet var det lang bedre enn måneden før.

DNO-fest

Oslo Børs startet dagen med en nedgang. DNO-aksjen var også ned fra starten og tynget lenge børsen. Etter hvert tok handelen i aksjen seg opp og kursen føk i været. Oslo Børs fulgte etter og hovedindeksen endte opp 0,81 prosent på 331,73 poeng.

DNO-rallyet fortsatte denne dagen. Aksjen har dominert Oslo Børs den siste tiden, og interessen synes ikke å avta. Oljeselskapet ble igjen dagens mest omsatte aksje og steg 11,74 prosent.

Tungvekterne Statoil og Norsk Hydro bedret seg også utover dagen og endte dagen i pluss.

Dagens vinner ble Komplett som steg 16,44 prosent på lite volum. Det kom ingen nyheter fra selskapet. Ellers gjorde Wilh. Wilhelmsen det godt og A-aksjen steg 4,91 prosent.

Petrolia Drilling toppet lenge taperlistene denne dagen. Selskapet meldte at Norsk Tillitsmann som er satt som tillitsmann for obligasjonseierne, mener Petrolia Drilling har lånt mer enn låneavtalen tilsier. Dermed har selskapet brutt vilkårene for obliasjonslånet, og tillitsmannen åpner for at obligasjonseierne kan innløse obligasjonslånet. Aksjen hentet seg noe inn på slutten av dagen etter at det ble kjent at styremedlem Berge Gerdt Larsen kjøpte 500.000 aksjer. Han har dermed 3,6 millioner aksjer i selskapet.

Ellers ble det kjent at Awilco Offshore blar opp 493,4 millioner for 37,8 prosent av det unoterte selskapet Offshore Rig Service. Kjøpet priser Offshore Rig Service til 26 kroner per aksje.

Dagens taper ble Tandberg Data som falt 3,85 prosent. Tandberg Data ble tett fulgt av Grenland Group som ble sendt ned 3,5 prosent på lav omsetning.

God start på Wall Street

Like etter børsene i New York åpnet, var de tre hovedindeksene i pluss. Det var ventet at de skulle åpne dagen bra, etter at obligasjonsrentene sendte kursene ned i går. Nå har obligasjonsrentene funnet tilbake til det vanlige og de tiårige rentene er nå høyere enn de toårige.

Dow Jones er opp 0,3 prosent til 10.810,59 poeng. Den teknologitunge Nasdaq er opp 0,25 prosent til 2232,25 poeng. S&P 500 er opp 0,23 prosent til 1259,49 poeng.

Markedet forventer at Consumer confidence i desember blir på 105.0. Consumer confidence er en måling av forbrukertillit i USA, utført av non-profit-organisasjonen Conference Board. Undersøkelsen til Conference Board offentliggjøres normalt den siste tirsdagen i den måneden den gjelder.

Indikert oppgang
Indeksfuturene indikerer at Wall Street ligger an til å åpne opp mellom 0,2 og 0,3 prosent.

I Europa har flere av børsene snudd og har tatt igjen tapet tidligere på dagen. Daxen er opp 0,21 prosent, mens FTSE er opp 0,38 prosent. Paris børsen CAC er tilnærmet uforandret, og Stockholmsbørsen er fortsatt negativ.

Oslo snudde

Hovedindeksen har snudd trenden og stiger nå ved lunsjtider. I øyeblikket er den opp 0,03 prosent til 329,14 poeng.

Oljeselskapet DNO har tatt igjen mye av tapet tidligere på dagen og stiger 1,88 prosent. Statoil og Norsk Hydro har også styrket seg fra åpningen, men handles noe ned til lunsj.

Awilco Offshore meldte i dag at de kjøper 37,8 prosent av det unoterte selskapet Offshore Rig Service. Oppgjøret betales i form av nyutstedt Awilco Offshore aksjer til en verdi av 493,4 millioner kroner. Aksjen faller 1,19 prosent i dagens handel.

Software Innovation stiger 5,91 prosent ved lunsjtider. Nera har følger etter med en oppgang på 4,61 prosent.

Blant taperne topper Petrolia Drilling, aksjen er fortsatt ned 4,09 prosent. Selskapet meldte tidligere idag at Norsk Tillitsmann som representerer obligasjonseierne mener at Petrolia Drilling bryter med låneavtalen i et obligasjonslån. Dermed åpner tillitsmannen for obligasjonslånet opp for at obligasjonseierne kan innløse lånet. Selskapet bestrider at de har brutt låneavtalen og er villig til å prøve saken rettslig hvis der vil bli nødvendig.

Ellers faller Strømme og Norse Energy Corporation henholdsvis 5 og 3,09 prosent, på lavt volum.

Åpnet ned

Hovedindeksen er ned 0,63 prosent til 327,12 poeng like etter åpning.

Oljeselskapene får juling tidlig på dagen. Statoil, DNO og Norsk Hydro er den henholdsvis 1,31 prosent, 2,35 prosent og 1,16 prosent.

Petrolia Drilling er ned 5,26 prosent etter at det ble kjent at en obligasjonseier krangler med selskapet.

Ellers har meglerhuset Morgan Stanley omsatt en post på 2.200.000 aksjer i Aker.

Ventet tøff dag på børsen

Etter gårsdagens fall i USA og utviklingen på Asia børsene vil denne dagen handle om nyheter og små selskaper.

I mangel på andre nyheter er det ventet at denne dagen nok en gang vil handle om DNO. Ellers er det ventet at Petrolia Drillings obligasjonsbråk vil prege aksjen i dagens handel. Gårsdagens vinner kan få en trøblete start på dagen.

Børsene i Europa har startet dagen med en nedgang. Den tyske DAX indeksen og franske CAC 40-indeksen startet dagen tungt og faller like etter åpning. Stockholmbørsen slår følge med sine tyske og franske kollegaer og er ned rundt 0,3 prosent.

Den engelske FTSE indeksen åpner uforandret, etter å ha vært stengt i går.


Blandet i Asia

Gevinstsikring og sterkt tro på dollaren gjorde at de asiatiske børsene gikk i forskjellig retning.

Den japanske Nikkei-indeksen stengte på 16.194,61 poeng, en oppgang på 225,21 poeng tilsvarende 1.41 prosent. Dette er en ny toppnotering for Nikkei-indeksen sett i et femårs perspektiv. Oppgangen kan ifølge tilskrives at investorene har tiltro til en fortsatt sterk dollar. Sterk dollar gir bedre vilkår for eksportørene i Japan.

Hong Kong-børsen falt tilbake 103 poeng til 15.080,58 poeng, en tilbakegang som tilsvarer et fall på 0,68 prosent. Singapore falt 0.09 poeng til 2.332,83.

Den sør-koreanske Kospi indeksen hadde også en tung dag og falt 0,51 prosent til 1.366,59. Mye av tilbakegangen på de øvrige asiatiske børsene skyldes gevinstsikring.

Julerallyet uteblir

De amerikanske børsene endte dagen klart ned tirsdag. Den brede S&P 500 og den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var begge ned 1 prosent ved avslutningen av handelsdagen.

Tirsdag var det utviklingen i rentemarkedet som skremte investorene. I løpet av handelsdagen falt 10 års obligasjonsrenten under nivået for to års statsobligasjonene. Dette kan tolkes som et tegn på nedgangstider i den amerikanske økonomien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere