RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeprisen i været på Blix-uttalelser (Ny)

Sist oppdatert:
Oljeprisen er nå den høyeste på to år etter at sjefen for våpeninspektørene i et intervju med BBC sa at det er oppdaget våpensmugling i Irak. Det satte fart i en fallende oljepris
Oppdatert med flere detaljer.

Brentolje for februarlevering har i løpet av ettermiddag steget til over 31 dollar i London, og er opp nærmere 3 prosent etter kommentarene til Blix.

Oljeprisen er dermed den høyeste på to år. Olje var ned tidligere i dag, etter at Mexico og OPEC har økt produksjonen.

Det er BBC som gjengir oppplysningene fra Blix som satte fart i oljeprisen. Blix sier til BBC at hans team har avdekket våpenrelatert smugling, men det er uklart om smugling kan knyttes til masseødeleggelsesvåpen. Det melder Reuters.

- Det har vært en betydelig mengde import i våpensektoren som klart er smugling og overtredelser, og det er faktisk store volumer, sier Blix.

Uttalelser fra den britisk oljeministeren Jack Straw har helt ytterligere bensin på oljebålet i ettermiddag. Han sier at det ikke nødvendigvis må vedtas en ny FN-resolusjon for at en krig mot Irak kan settes i gang.

Irak har på sin side i dag gjentatt at de er renvasket i forhold til masseødeleggelsesvåpen, og Saddam Hussein gjentar at de vil kjempe til siste slutt.

Det har også gått rykter i dag om at våpeninspektørene skal ha blitt bedt om å forlate Irak, men dette dementeres av våpeninspektørene nå i ettermiddag.

Økt produksjon og kaldt vær

Oljeprisen har falt siden helgen etter at OPEC vedtok å øke oljeproduksjonen med 1,5 millioner fat pr. dag. I tilegg fulgte Mexico opp med å love en produksjonsøkning på 120.000 fat pr. dag.

Det er generalstreiken i Venezuela som har utløst den voldsomme oljeprisoppgangen og OPECs vedtak om økt produksjon.

Generalstreiken har nå vart i 44 dager, og det er ingen klare indikasjoner på at streiken vil opphøre med det første. FN og USA har nå initiert et forsøk på å mekle mellom president Hugo Chavez og opposisjonen, men uten at oljetraderne har lagt noen vekt på det foreløpig.

Kaldt vær i USA bidrar også til å presse oljeprisen opp, og holder etterspørselen etter fyringsolje oppe.

Onsdag kommer nye ukentlige lagertall for det amerikanske markedet. Lagrene ligger nær historiske lavnivåer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere