RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeprisen kraftig opp

Sist oppdatert:
Oljeprisen steg kraftig i går ettermiddag og kveld, og endte i USA på de høyeste nivåene siden før krigen i Irak. Økt terrorfrykt i Midtøsten er en viktig faktor
Det er en økende risikopremie som sendte oljeprisen opp mer enn 5 prosent i New York i går kveld.

Markedet preges av en økende geopolitisk spenning, aggressiv utøvelse av OPECs oljepolitikk og usikkerhet rundt forbruket i vintersesongen, mener økonom Thorsten Fisher i Economy.com, ifølge CBS MarketWatch.

Faktorene bidro til å sende oljeprisen opp 1,55 dollar pr. fat for Western Texas Intermediate-kvaliteten i New York i går kveld, og den endte på 33,28 dollar, som er det høyeste nivået siden før Irak-krigen i midten av mars.

Da var oljeprisen på det høyeste oppe i 38 dollar pr. fat i New York.

Det er den siste tidens terroristangrep i Saudi-Arabia, Irak og Tyrkia som skaper stor usikkerhet i oljemarkedet, hvor man frykter angrep på installasjoner i Midtøsten.

I tillegg har blant annet Venezuela nå vært ute med forslag om nye kutt i OPECs produksjonskvoter på møtet i desember. Venezuela er også selv en klar risiko for oljemarkedet.

I slutten av november vil opposisjonen til president Hugo Chavez gjennomføre en underskriftskampanje med en målsetning om å få utlyst nyvalg neste år. Det er ventet at Chavez vil iverksette tiltak for å hindre opposisjonen i å nå sine mål. Ved inngangen til desember i fjor ble landet kastet ut i en to måneder lang generalstreik som på det nærmeste stoppet oljeproduksjonen fra USAs viktigste importkilde.

I ettermiddag kommer neste runde ukentlige oljelagertall fra USA, samtidig som desemberkontrakten i futures-markedet utløper torsdag. Sist uke viste lagertallene nye fall i råoljelagrene i USA tross stor import.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere