RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeprisen mot 100 dollar

Sist oppdatert:
Oljeprisen fortsetter sin elleville ferd mot 100 dollar.
Oljeprisen steg til nye nivåer etter at Mexico stengte en mindre del av sin produksjon.

I handelen i Singapore natt til mandag var den amerikanske oljeprisen for første gang over 93 dollar pr. fat. Samtidig var nordsjøoljen over 90 dollarsnivået før første gang. I morgentimene mandag ble et fat nordsjøolje handlet til 89,43 dollar pr. fat, noe som var opp 0,83 prosent i London-handelen.

Statseide Petroleos Mexicanos er den tredje største av oljeleverandørene til USA. På grunn av stormer blir selskapets produksjon redusert med 600.000 fat pr. dag, melder selskapet. I tillegg til dette fortsetter dollarfallet, noe som også løfter dollarprisen på olje. I morgentimene var dollaren nede til 1,4426 mot euro. Dette er det laveste nivået siden innføringen av valutaenheten i 1999.

Oljeprisen har steget med hele 52 prosent så langt i år, og 16 prosent bare sist uke. Analytikerne venter nå bare på at 100 dollarsmerket vil nå i løpet av kort tid. En ytterligere eskalering av konflikten mellom tyrkerne og kurderne, i tillegg til Irans atomprogram og stormer, kan dra opp oljeprisen til nye høyder.

En rekke eksperter har trukket frem at oljeprisen har vært høyere tidligere, hvis man justerer for inflasjonen. Nå er imidlertid også den rekorden slått. Den inflasjonsjusterte oljeprisen er nå høyere enn da Iran kuttet sin eksport i 1981.

Kostnaden til olje som benyttes av USAs raffinerier var i snitt på 37,48 dollar pr. fat i mars 1981, eller 84,73 dollar i dagens penger, melder Bloomberg. Den amerikanske inflasjonsjusterte oljeprisen var på 44,52 dollar pr. fat i slutten av forrige uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere