RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeprisen over 70 dollar

Sist oppdatert:
Skuffende drivstofflagre og skjerpet tone mellom USA og Iran sender oljeprisen opp.
Kontraktsprisen på nordsjøolje med levering i august passerte tidligere på dagen 70 dollar fatet, men faller til like under 70 dollar i handelen på råvarebørsen i London.

Ordlyden rundt atomstriden med Iran er i ferd med å tilspisses. Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad sier at de vil bruke to måneder på å svare initiativet fra den vestlige verden.

- Vi vil studere tilbude og, om Gud vil, vil vi gi vår mening ved slutten av Mordad, sa Ahmadinejad i en direkte overført tale på det iranske offentlige TV-stasjonen.

Mordad er den iranske måneden som slutter 22. august. Diplomater i tilknytning FNs sikkerhetsråd har gitt Iran svarfrist til 29. juni, slik at svaret kunne diskuteres på G8-møtet mellom verdens største nasjoner i St. Petersburg.

Bush ikke fornøyd

Som et tilsvar sa den amerikanske presidenten George W. Bush at Iran bruker altfor lang tid til å svare på forslaget om å stoppe utviklingen og anrikingen av uran.

Iran har tidligere indikert at de vil samarbeide med FN og at de ikke vil bruke oljen som våpen i en eventuell strid med vesten. Motstridende signaler har blitt sendt fra myndighetene i Tehran, men den offisielle holdningen er at de vil samarbeide.

- Det virker som en veldig lang tid for et rimelig forslag. Det burde ikke ta iranerne så lang tid til å analysere det som er en rimelig avtale, sa Bush til pressen etter et møte mellom EU og USA i Wien.

- Jeg sa uker og ikke måneder og jeg tror at det også er synet til våre samarbeidspartnere, fortsatte Bush. - Vi vil komme til forhandlingsbordet når de bekrefter oppholdet, avsluttet Bush og viste til at Iran må ta det første skrittet og innføre et midlertidig opphold i atomprogrammet.

Forslaget fra FNs Sikkerhetsråd innebærer en rekke insentiver og multilaterale samtaler hvis Iran er villige til å stanse anrikningen av uran. En annen betingelse er at myndighetene i Iran vil samarbeide med Det internasjonal atombyrået.

Stigende bensinpriser

Drivstofflagrene i USA var i forrige uke ikke fullt så fulle som markedet hadde forutsett. Etterspørselen stiger og bidro til at de amerikanske drivstoffprisene steg med 3 prosent i går. Dette førte igjen til at råoljekontraktene steg med mer enn 1 dollar pr. fat.

De amerikanske oljelagrene har ikke vært så velfylte på over åtte år, men dette hindrer ikke at oljeprisen stiger. I forrige uke steg lagrene og reverserte utviklingen fra uken i forveien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere