RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeprisen stiger videre

Sist oppdatert:
Oljeprisen har fortsatt å stige i natt i det markedet frykter både for Yukos-konkurs, irakiske terroraksjoner og mulig streik i nigeriansk oljeindustri
Prisen på referanseoljen Western Texas Intermediate som nå i morgentimene handles elektronisk i Singapore har steget videre i natt. Et fat WTI for levering i august koster nå 39,19 dollar fatet etter en oppgang på 0,80 dollar siden fredag.

Det er tre hovedfaktorer som har satt fart i oljeprisen i løpet av de siste dagene, nemlig Yukos, Irak og Nigeria.

Iraks oljeeksport er for øyeblikket halvert som følge av nye angrep på de viktige oljerørledningene i det sørlig Irak i Helgen. Angrepene har medført at Iraks meget viktige sørlige eksportterminaler nå driver for under halvmaskin, og landets eksportkapasitet ligger nå under 1 millioner fat pr. dag, mot normalt 2 millioner fat.

Estimatene går ut på at det vil ta fire til fem dager å utbedre sakene. Dette er andre gang på få uker at store deler av Iraks sørlige eksportkapasitet til Persia-bukta har blitt rammet av sabotasjeaksjoner.

Analytikerne frykter nå at oljeprisen er på full fart over 40 dollar fatet, dersom det kommer ytterligere forstyrrelser i verdens oljeproduksjon, og truslene er der.

Spesielt gjelder det i Russland og Nigeria. Det store russiske oljeselskapet Yukos, mest kjent for sin rolle i Kværner for et par år siden, er kun en hårsbredd fra konkurs. Det er enorme skatteregninger fra russiske myndigheter som er i ferd med å tippe selskapet overende. I første omgang kan de finansielle problemene føre til at om kring 400.000f at pr. dag i oljeeksport forsvinner fra markedet i løpet av få dager.

I et allerede meget stramt oljemarkedet vil dette få konsekvenser. Yukos forsøkte å ro markedet i går, og lovet å holde eksporten gående, men nervøsiteten rundt selskapet er nå meget stor. Selskapet produserer 1,7 millioner fat pr. dag, og av dette går 70 prosent til eksport.

Den tredje faktoren som nå presser oljeprisen opp er en mulig ny streik i det vestafrikanske ladet Nigeria. funksjonærfagforeningen PENGASSAN har nå gitt ExxonMobil 21 dager til å innfri fagforeningens krav, hvis ikke blir det streik.

ExxonMobils operasjoenr i landet produserer omkring 600.000 fat pr. dag.

Som om ikke de faktiske problemene er nok så har oljekartellet OPEC fortsatt ikke gitt noen klar melding om hva de gjør med den planlagte oljeproduksjonsøkning fra 1. august. Kartellets oljeministere møtes senere i juli for å diskutere situasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere