RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeprisen til nytt rekordnivå

Sist oppdatert:
Første kontrakten på Brentolje er i dag opp 1 prosent, og er nå på det høyeste nivået siden 2000
Et fat Brent-olje for levering i mars omsettes nå for 32,65 dollar pr. fat, som er opp en prosent i forhold til fredagens sluttkurs. Oljeprisen er nå på det høyeste nivået siden november 2000.

Det er utviklingen rundt Irak-krisen i løpet av helgen, samt nye demonstrasjoner i Venezuela som ligger bak utviklingen.

Oljetraderne har igjen begynt å frykte at Irak vil ødelegge oljeproduksjonsanlegg dersom det blir en krig i landet.

Dette faller sammen med signaler om at Venezuelas arbeid med å øke produksjonen går tregere, etterhvert som omfanget av arbeidet med hver brønn som skal settes i produksjon, øker.

I tillegg til disse faktorene, har traderne i bakhode det voldsomme fallet i USAs produktlagre i forrige uke, som gjør at lagrene nå er under nedre del av historisk operasjonelt nivå. Det kom også store mengder snå o det nordøstlige USA som bidro til å presse prisen opp i New York fredag kveld.

Venzuela sliter

President Hugo Chavez har denne uken rapportert en økning i produksjonen på kun 100.000 fat pr. dag, og mener nivået nå ligger på 1,9 millioner fat pr. dag.

De streikende statsoljeselskapsarbeiderne i PDVSA oppgir på sin side volumet til 1,3 millioner fat. Det som er klart er at økningen er langt lavere enn da arbeidet med å øke produksjonen igjen kom i gang etter nyttår. Venezuelas oljeproduksjon har vært rammet av streik siden begynnelsen av desember.

Det er ventet at arbeidet med å øke produksjonen vil bli langt vanskeligere, siden feltene som nå skal restartes vil kreve langt større arbeidsinnsats. Venezuela produserte 2,7 millioner fat pr. dag da streiken begynte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere