RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljerally i vinterferien

Sist oppdatert:
Olje- og lakseaksjene sendte Oslo Børs til nye høyder mandag. Rekordene sto for fall på en stille dag. Les mer her om utviklingen:
Det var laber aktivitet på Oslo Børs denne dagen. Flere av aktørene har tydeligvis tatt vinterferie og enkelte OL-sendinger gjorde at det var liten omsetning i aksjene på børsen. Hovedindeksen satte nye rekorder og fikk ny toppnotering på 365,12 poeng. OSEBX-indeksen endte opp 1,61 prosent til 364,13 poeng.

Statoil ble den mest omsatte aksjen og steg hele 3,49 prosent til 178 kroner. Norsk Hydro fulgte etter med en oppgang på 1,02 prosent til 794 kroner. Oljeprisen klatrer videre opp etter at den var tynget en del forrige uke. Urolighetene i Nigeria gjør at markedet bekymrer seg for tilførselen av råolje.

DNO som var tradernes yndling på fredag var fortsatt en sentral aksje mandag. Det anerkjente tidsskriftet Time Magazine har i en artikkel omhandlet DNOs aktiviteter i de kurdiske nordområdene i Irak. Time er forundret over at det lille norske oljeselskapet klarer å kapre lukrative oljekontrakter på bekostning av de store internasjonale oljegigantene. Aksjen steg 4,48 prosent.

Lakseselskapene var også ettertraktet mandag. I helgen meldte flere nyhetsbyråer at laksekrisen med Russland er i ferd med å løses. Investorene kastet seg over lakseaksjene på Oslo Børs og sendte kursene rett opp. Lerøy Seafood Group og Cermaq la på seg 2,53 og 1,85 prosent.

Pan Fish og Fjord Seafood steg godt på høyt volum. En rekke finanskjendiser har den siste tiden benyttet seg av muligheten til hamstre aksjer i de to lakseselskapene. Pan Fish endte opp 7,38 prosent, mens Fjord avsluttet dagen med en oppgang på 2,18 prosent.

Storebrand var også en populær aksje denne mandagen og steg 0,68 prosent. Finanskonsernet var børsens fjerde mest omsatte aksje. Telenor tok igjen mye av fredagens tilbakegang og endte opp 1,42 prosent.

Orkla la frem et bedre resultat enn ventet i morges og markedet likte signalene om at de kommer til å selge unna Orkla Media. Aksjen klatret 3,04 prosent og det var bra interesse for selskapet. Oljeserviceaksjene fikk også en god oppgang. Flere rigg og offshoreselskap fulgte oppgangen til oljeaksjene.

På toppen av listen over vinnere er PhotoCures Tegningsrettigheter som steg 11,36 prosent på siste noteringsdag. Programselskapet Opera klatrer 8,92 prosent etter at selskapet leverte bedre topp- og bunnlinje. Selskapet viser langt bedre drift og ble også positivt omtalt i dagens utgave av Aftenposten.

ContextVision endte opp 8,47 prosent, mens NEMI og Nordic Semiconductor 6,67 og 6,30 prosent. Nordic Semiconductor meldte at de har inngått en avtale med Nokia om levering av diverse produkter som er under utvikling.

Taperlisten toppes av Strømme og Norsk Vekst Forvaltning som faller henholdsvis 6,92 og 4,24 prosent. Tørrbulkrederiet Belships faller videre og endte ned 3,91 prosent. I forrige uke leverte rederiet skuffende kvartalstall og meldte at de ikke ser noen snarlig bedring.

Altinex leverte også resultat for fjerde kvartal før børsen åpnet. Selskapet skuffer med nok et betydelig underskudd og investorene på Oslo Børs sendte aksjekursen ned 3,64 prosent.

De europeiske børsene ble tynget av en rekke kvartalstall fra store selskap, mens oljeselskapene Total og BP gikk i motsatt retning. De amerikanske markedene holder stengt denne dagen grunnet feiringen av President Day.

Oljesterk oppgang

De oljerelaterte aksjene er virkelig i siget denne dagen. Oljeprisen kjøres oppover på grunn av frykt for ytterligere eskalering i konflikten i Nigeria. Opprørerne i det vestafrikanske landet truer med en opptrapping av angrepene mot oljeinstallasjoner. Tankskipene som legger til i Niger-deltaen er også truet av konflikten.

Hovedindeksen har satt en ny toppnotering på 364,42 poeng og er ved lunsjtider opp 1,51 prosent til 363,79 poeng. Statoil er den mest omsatte aksjen og stiger 2,62 prosent til 176,50 kroner. Norsk Hydro følger etter med en oppgang på 2,16 prosent og er dermed over 800 kroner igjen.

Oljeselskapet DNO stiger videre denne dagen. Aksjen var ettertraktet i fredagens handel, og er fortsatt aktuell etter en artikkel i Times Magazine. DNO-aksjen er ved lunsjtider opp 5,33 prosent.

Det anerkjent tidskiftet omtaler det lille norske oljeselskapet i en omfattende artikkel om de kurdiske områdene i Nord-Irak. Time skriver at det er ironisk at ikke noen av de store oljeselskap fra landene som er medlem av koalisjonen, men et lite norsk oljeselskap som har fått de første kontraktene i de kurdiske nordområdene i Irak.

Lakseselskapene Pan Fish og Fjord Seafood er også hete aksjer denne dagen. Ved lunsjtider mandag stiger aksjekursene henholdsvis 5,17 og 2,68 prosent. Opplysninger om at en rekke bjellesauer øker beholdingen av lakseaksjer og at striden mellom Norge og Russland er i ferd med å løse seg, gjør at investorene strømmer til aksjene.

Orkla la frem et bedre resultat enn ventet mandag morgen. Dermed klatrer aksjen opp 3,04 prosent. Ementor og Storebrand er opp henholdsvis 3,72 og 3,04 prosent og er ettertraktet blant spekulantene på Oslo Børs.

På toppen av listen over vinnere er PhotoCures Tegningsrettigheter som stiger 21,21 prosent. ContextVision følger etter med en oppgang på 11,03 prosent. Olav Thon Eiendomsselskap stiger 7,25 prosent. Programselskapet Opera klatrer 7,04 prosent etter at selskapet leverte bedre topp- og bunnlinje.

Taperlisten toppes av Strømme og Eastern Drilling som faller henholdsvis 3,85 og 2,86 prosent. Technor følger etter med en nedgang på 2,82 prosent. Selskapet meldte at de har inngått en utvidet avtale verdt 7 millioner kroner.

Børsen til ny topp

Hovedindeksen på Oslo Børs gikk rett til topps etter åpningen mandag. Bakgrunnen var det kraftig løftet i oljeprisen i løpet av helgen. Uroen i Nigeria dro prisen på Nordsjøolje over 61 dollar pr. fat mandag morgen. Etter 30 minutters handel på Oslo Børs var prisen på nordsjøolje på 60,83 dollar pr. fat.

Den sterke oppgangen i oljeprisen dro opp oljetungvekterne Statoil og Hydro. Statoil var opp 1,7 prosent, mens Hydro var opp 1,6 prosent.

DNO-aksjen steg 3,4 prosent etter åpningen. Bakgrunnen for den kraftige oppgangen er en positiv artikkel i magasine Time.

Ellers var Ementor og Fjord i støtet. Ementor aksjen steg 3 prosent etter meldingen om at Christen Sveaas og hans Kistefos har innløst Ementor-aksjer som var ute på terminer. Innløsningen gjøres trolig i forbindelse med en generalforsamling i selskapet, hvor aksjene er nødvendig for å stemme for dem.

Ellers var Orkla-aksjen var opp 2 prosent etter åpningen. Dermed ga investorene tommelen opp for kvartalsresultatene til Orkla. Ellers er det bare å konstantere at Orkla-aksjen faller lavere og lavere på omsetninglisten på Oslo Børs.

Omsetningen på hele børsen var også relativt svak, og kan knyttes til at New York-børsen er stengt i dag.

Også på vinnerlisten var Opera, som steg 5,2 prosent. Selskapet leverte gode tall i fjerde kvartal, noe investorene satte pris på.

Crew var også på vinnerlisten. Bakgrunnen var at denne aksjen ble tatt inn i Orions anbefalte aksjeportefølje mandag.

På taperlisten mandag var Norwegian og RCL. Disse aksjene falt tilbake på den sterke oljeprisen. Høy oljepris betyr økte drivstoffutgifter for disse aksjene.

Ventet oljefokus på Børsen

De oljerealterte aksjene vil igjen komme i fokus etter at oljeprisen gjorde et lite hopp opp i helgen. Den geopolitiske situasjonen har nok en gang blitt gjeldende. Bakgrunnen er angrepene militante opprørere har gjort mot oljeinstallasjoner i Nigeria, og at de samme opprørene truer med å angripe oljetankere som legger til i Niger-deltaet.

Opera som legger frem fjerde kvartalstall senere denne dagen, er omtalt i dagens utgave av Aftenposten. Der selskapets satsning på mobile nettlesere bli beskrevet som en suksess.

Orkla leverte gode tall for fjerde kvartal. Selskapet leverte bedre enn ventet og både omsetningen og resultatet slo forventingene til analytikerne.

Denne uken er det vinterferie og OL, og dette kan bidra til en laber børs.

Svake asiamarkeder

Det var nedgang på de asiatiske aksjemarkedene mandag.

Morgan Stanleys asiaindekks var ned 0,6 prosent mandag morgen norsk tid, og samtidig var Nikkei-indeksen i Tokyo ned 1,2 prosent. Det var finansaksjene som ledet an fallet på Tokyo-børsen.

Oljeaksjene PetroChina Co. og Woodside Petroleum Ltd. steg klart etter at oljeprisen gjorde et nytt hopp i helgen. Brent-oljeprisen var igjen over 61 dollar i handelen mandag morgen norsk tid.

I Sør-Korea var det imidlertid oppgang. Kospi-indeksen steg 1,2 prosent etter at myndighetene i Sør-Korea signaliserte ytterligere oppmykning av landets finanssektor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere