RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljerally på børsen

Sist oppdatert:
Sterk oljepris, Shtokman og oljeserviceaksjene ledet an i tirdagens opptur på Oslo Børs.
Oljeservice- og oljeaksjene fyrte oppunder Oslo Børs fantastiske oppgang tirsdag. Hovedindeksen endte opp hele 2,26 prosent til 375,33 poeng.

Prisen på et fat nordsjøolje med levering i august fortsatte å stige utover ettermiddagen og kostet da Oslo Børs stengte 71,38 dollar fatet.

Redusert produksjon ved raffineriene i Louisiana får markedet til å sende oljeprisen opp. Oljesøl i forbindelse med kraftig regn fikk oljemarkedet til å sende opp prisen på bensin rett opp grunnet redusert aktivitet. Fokuset er også rettet mot den norske streiken i oljeindustrien.

Irans oljeminister har dessuten gjentatt at de vil bruke oljen som pressmiddel i forbindelse med konflikten rundt landets atomprogram. Oljeprisen presses opp selv om det Irans naboland, Irak, er i rute med sin produksjon.

En dollar koster samtidig 6,30 dollar. Den amerikanske valutaen styrker seg igjen mot euroen og kronen. I går kveld var styrkeforholdet noe annerledes. Et medlem av den europeiske sentralbanken varsler en mer aggressiv rentepolitikk i eurosonen for å takle høyere inflasjonsrisiko. Dette fikk euroen til å stige og kronen fulgte etter.

Shtokman-nyheter bidro til å løfte oljegigantene. Statoil endte opp hele 4,79 prosent til 175 kroner. Norsk Hydro fikk også en skikkelige opptur og steg 3,99 prosent til 169,50 kroner.

Nyhetsbyrået Reuters meldte at en Gazprom-talsmann uttalte til det russiske nyhetsbyrået Interfax at reservene på Shtokman-feltet kan øke med 700 milliarder kubikkmeter gass innen 2010.

DNO klarte ikke følge opp, men endte opp 1,57 prosent til 12,90 kroner. Altinex endte uforandret.

- Det er noen gode nyheter der ute i dag, sier analytiker Kjetil Bakken i Fondsfinans til NA24 iMarkedet.

Noble har fått to kontrakter på de halvtnedsenkbare borerigg Noble Homer Ferrington og Noble Ton van Langeveld. Anadarko har leier inn Noble Homer Ferrington fra januar 2008, og raten er oppgitt til 434.000 dollar pr. dag.

Venture Productions har leid inn Nobles Ton van Langeveld til en dagrate på hele 360.000 dollar. Riggen er allerede under en kontrakt, men skal starte på den nye oppdraget for Venture i midten av midten av 2008.

- Noble jack-up kontrakt som går over 2 år med oppstart i 2009 er veldig bra, sier analytikeren til NA24 iMarkedet.

Oljeselskapet Venture Production har inngått en kontrakt om å leie en oppjekkbar borerigg som Noble skal bygge for boring i værharde områder. Jack-up-riggen skal være klar til å bore for Venture fra andre halvår 2009 og i en periode på 2 år. Dagraten på den oppjekkbare riggen er på sterke 210.000 dollar.

Bakken trekker også frem Bergesen Offshore FPSO-kontrakt som var høyere enn markedet ventet. Bakken mener slutningene gir positiv effekt på riggaksjen på Oslo Børs.

John Fredriksens SeaDrill ble dagens vinner med en oppgang på hele 9,09 prosent til 78 kroner.

Offshore- og oljeserviceaksjene Acergy, TGS-Nopec og Subsea 7 fulgte opp på vinnerlisten med en oppgang på hele 8,47 prosent, 8 prosent og 7,69 prosent.

Bergesen Worldwide Offshore ble løftet 7,32 prosent på den gode FPSO-slutningen.

Dagens taper ble Hotell-TV-selskapet som endte ned 6,37 prosent. Biotec Pharmacon falt 4,76 prosent. Det var liten omsetning i begge aksjene.

Markedet reagerte også negativt på nyheten om at Microsoft skal satse på telefoni innen businessegmenter som desktoptelefoner og videokonferanseutstyr. Tandberg ble sendt ned 4,35 prosent.

De første telefonene skal være ute på markedet allerede juni neste år. Disse telefonene som skal komme er internettelefoner produsert av Polycom, LG-Nortel Co. og australske Thomson Telecom

Renteusikkerhet på Wall Street

Industriindeksen Dow Jones starter dagen med å stige 0,05 prosent til 11.051,48 poeng. Den mer brede S&P 500-indeksen blir også løftet 0,18 prosent til 1.252,87 poeng.

Teknologiaksjene på Nasdaq-indeksen følger opp med en oppgang på 0,22 prosent til 2.138,37 poeng.

General Motors åpner opp 2,34 prosent etter at det i går kveld ble kjent at selskapet er nærmere enn løsning på problemet rundt stillingskuttene. Hele 35.000 ansatte har slått på sluttpakketilbudet, mens selskapet håpet på rundt 30.000.

Dermed ligger selskapet nå foran tidsskjemaet. Nedgangen i antall årsverk, som følge av at de 35.000 arbeiderne nå takker ja til sluttpakken, vil kutte årlige kostnader med om lag 1 milliard dollar mer enn først planlagt.
De mange multimilliard oppkjøpene har fått investorene igjen til å ta risiko i aksjemarkedet. Oppkjøpspremiene er betydelige og gir signaler om at aksjer igjen kan være billig.

Siste tilskudd på oppkjøpsbølgen er den spansktalende kringkastingskanalen Univision Communications. Et konsortium bestående av privat kapital har lagt 12,3 milliarder dollar på bordet for selskapet.

I tillegg har Barr Pharmaceuticals blitt enige med kroatiske legemiddelselskapet 2,2 milliarder dollar.

Dollar stiger i forkant av torsdagens renteavgjørelse. Markedet har allerede bakt inn en renteoppgang, men spenningen knyttes til hva som blir sagt i begrunnelsen fra rentekomiteen.

En dollar koster rundt 6,30 kroner og 0,794 euro.

Usikkert i USA

Dow Jones Indicative stiger 0,07 prosent. De to mer pålitelige indeksfuturene til Nasdaq og S&P 500 peker riktignok i forskjellig retning. Nasdaq-futuren stiger 0,10 prosent, mens S&P 500-futuren indikerer at indeksen vil starte ned 0,10 prosent.

Markedet klarer ikke finne en retning rundt tre kvarter før handelen på børsene i New York starter. Aksjefuturne er volatile og svinger mellom blått og rødt.

- I dag er en vente-og-se dag. Det vil nok ikke være store bevegelsene fra starten på dagen, sier sjefsanalytiker Arhur Hogan i meglerhuset Jefferies til nyhetsbyrået Reuters.

Torsdagens renteavgjørelse fra den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernankes rentekomité er det markedet venter på. Usikkerheten til den videre rentegangen er avgjørende for den videre retningen til markedet.

En renteoppgang er allerede inndiskontert i ekspertenes forventninger, men det markedet er spent på er hvor renten skal videre.

Børsens oljefest

Oljeaksjene fyrer oppunder dagens oppgang på Oslo Børs. Tungvekterne blir løftet av den sterke oljeprisen og sender hovedindeksen opp 1,25 prosent til 371,81 poeng.

Oljeprisen styrker seg videre tirsdag formiddag. Ved lunsjtider omsettes første kontraktene på nordsjøolje for 71,22 dollar fatet.

Redusert produksjon ved raffineriene i Louisiana får markedet til å sende oljeprisen opp. Oljesøl i forbindelse med kraftig regn fikk oljemarkedet til å sende opp prisen på bensin rett opp grunnet redusert aktivitet. Fokuset er også rettet mot den norske streiken i oljeindustrien.

Irans oljeminister har dessuten gjentatt at de vil bruke oljen som pressmiddel i forbindelse med konflikten rundt landets atomprogram. Oljeprisen presses opp selv om det Irans naboland, Irak, er i rute med sin produksjon.

En dollar koster samtidig 6,30 dollar. Den amerikanske valutaen styrker seg igjen mot euroen og kronen. I går kveld var styrkeforholdet noe annerledes. Et medlem av den europeiske sentralbanken varsler en mer aggressiv rentepolitikk i eurosonen for å takle høyere inflasjonsrisiko. Dette fikk euroen til å stige og kronen fulgte etter.

Statoil stiger hele 2,40 prosent til 171 kroner, mens Norsk Hydro blir løftet 2,15 prosent til 167 kroner. DNO stiger 0,79 prosent til 12,80 kroner, mens Altinex handles opp 1,55 prosent til 1,31 kroner.

Oljeselskapene har blitt satt på dagsorden også internasjonalt. Fredagens oppkjøp til over 21 milliarder dollar, har fått markedet til å se økte verdier og reprising

- Andarkos bud på Kerr-McGee tilsvarer 18,3 dollar pr fat reserver. ConocoPhillips kjøpte i desember Burlington for 17,8 dollar pr fat reserver. Statoil og Hydro prises etter vår beregning på henholdsvis 13,48 pr fat og 10,49 dollar pr fat. Dette indikerer at verdsettelsen, på dette nøkkeltallet, er relativt sett gunstig. Vi har kjøpsanbefalinger med kursmål 200 kroner i Statoil og 185 kroner i Norsk Hydro, skriver DnB NOR Markets til sine kunder.

Oppgangen blant oljeaksjene smitter over på oljeserviceaksjene. Acergy stiger 6,50 prosent til 94,50 kroner. Meglerhusene Pareto og ABG Sundal Collier er de største nettokjøperne med henholdsvis 44 og 32 prosent.

Subsea 7 klatrer etter med en oppgang på 5,57 prosent. Carnegie er mest sulten på Subsea 7-aksjen i dag og står bak over halvparten av alle nettokjøpene.

SeaDrill gjør det også sterkt og stiger 4,20 prosent.

TeleComputing topper vinnerlisten med en oppgang på 9,55 prosent.

Oljedriv på børsen

Oslo Børs stiger rundt 1,20 prosent 371,41 poeng like etter at handelen åpnet. Det er oljetungvekterne som leder an i oppgangen.

Prisen på et fat nordsjøolje med levering i august omsettes for 71,10 dollar i London. En dollar koster samtidig 6,29 kroner.

Statoil og Norsk Hydro er de mest omsatte aksjene og stiger henholdsvis 1,50 prosent til 169,50 kroner og 2,15 prosent 166,50 kroner.

DNO følger etter med en oppgang på 1,57 prosent til 12,90 kroner. Altinex gjør det best blant de større oljeselskapene og stiger 3,10 prosent til 1,33 kroner.

Kjell Inge Røkkes nyeste børsbaby Aker Floating Productions topper vinnerlisten med en oppgang på 12,66 prosent 89 kroner. Selskapet hadde sin første dag på Oslo Børs i går, men det var liten omsetning og heller laber interesse for aksjen i går. Interessen er ikke større på begynnelsen av børsdagen tirsdag og det er kun omsatt 200 aksjer til en verdi til 17.800 kroner. I går ble aksjen notert til 75 kroner.

TeleComputing følger etter med en oppgang på 9,55 prosent, også det på lav omsetning.

Bergesen Worldwide Offshore stiger 7,32 prosent og inntar dermed tredjeplassen på vinnerlisten. Selskapet melder i dag om at de har fått en intensjonsavtale med oljeselskapet Peak Petroleum Industries i Nigeria. Avtalen strekker seg over 5 år med en opsjon på ytterligere 5 år og har en nominell verdi på 240 millioner dollar.

Bulkrederiet Jinhui Shipping stiger videre tirsdag morgen. Finansmannen Tore Aksel Voldberg er blitt blant de største aksjonærene i selskapet. Aksjen blir hevet 5,78 prosent til 18,30 kroner. Høyere bulkrater har fått investorene igjen til å satse på selskapet.

Det lille oljeselskapet CanArgo følger etter med en oppgang på 5,03 prosent.

Otrum, Powel og Revus er så langt dagens tapere med en nedgang på henholdsvis 4,46, 2,94 og 2,73 prosent.

Det er også optimisme og oppgang å spore ute blant de andre børsene i Europa. I Tyskland stiger DAX-indeksen 0,42 prosent, mens FTSE 100 i London blir løftet 0,67 prosent.

I Paris stiger CAC 40 0,47 prosent, mens børsene i Stockholm og København stiger 0,53 og 0,75 prosent.

Oppkjøp løftet Asia

Spekulantene i Asia klarte å glemme rentefrykten og fokuserte på alle milliardoppkjøpene som har dominert overskriftene de siste dagene.

Torsdag denne uken kommer renteavgjørelsen fra den amerikanske sentralbankens rentekomité. En rente oppgang er allerede bakt inn i forventningene, men det markedet nå er opptatt av er om det kommer signaler om ytterligere renteoppgang.

En rekke av de største asiatiske børsselskapene er svært sensitive for renteøkninger i USA. Dette fordi de baserer mye av eksporten mot det amerikanske forbrukermarkedet og økte lånekostnader vil gi mindre å rutte med til husholdningene. Høyere rente gir også andre investeringsalternativer for spekulanter.

De mange oppkjøpene de siste dagene har fått investorene i Asia til å øyne muligheter i aksjemarkedet. Spesielt har Mittals oppkjøp av Arcelor fått markedet til å sende stålprodusentene opp på spekulasjoner om ytterligere konsolideringer.

Indeksen Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific som dekker 1.000 aksjer fordelt på 14 markeder var tirsdag morgen opp 0,50 prosent til 121,95 poeng. Det var delindeksen som måler metall og råvareaksjene som sto for den største oppgangen og steg 1,3 prosent.

Den japanske Nikkei-indeksen ble løftet 0,13 prosent til 15.171,81 poeng.

I Hongkong steg Hang Seng-indeksen 0,43 prosent, mens aksjene i Sør-Korea, Australia og Taiwan steg rundt 1 prosent på sterke råvareaksjer.

Oppkjøp ga oppgang

Flere oppkjøpsmeldinger bidrog til å heve andre potensielle oppkjøpsmål og ga oppgang på USA-børsene mandag.

Farmasi- og kosmetikkselskapet Johnson & Johnson kjøper den delen av farmasiselskapet Pfizer som driver med konsumentprodukter for 17 milliarder dollar. Gruveselskapet Phelps Dodge vil betale 40 milliarder dollar for konkurrentene Inco og Falconbridge. Etter mye om og men har også det europeiske stålselskapet Arcelor gitt opp å stå mot kurtisen fra delvis indiske Mittal Steel, som betaler 33 milliarder dollar for Arcelor.

De store amerikanske børsselskapene har hatt en eventyrlig lønnsomhet de siste årene, og selv om mye er brukt på å betale utbytte, kjøpe tilbake aksjer og redusere gjelden, er det klart at pengene brenner i lommene.

Det er også tegn til at investorer som var skuddredde i flere år etter børsnedturen som begynte i 2000, nå igjen begynner å belønne bedriftsledere som tar risiko og ekspanderer gjennom oppkjøp.

Det kom ellers nye boligtall i dag. Salget av nye boliger steg med 4,6 prosent i mai, mens ekspertene jevnt over hadde ventet en tilsvarende stor nedgang.

Ellers er fokus på sentralbanken som skal ha rentemøte torsdag. I mai ble renten hevet med et kvart prosentpoeng til 5 prosent, det 16. hoppet fra en bunn på 1,0 prosent forsommeren 2004. De fleste venter et nytt rentehopp på et kvart prosentpoeng denne uken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere