Oljerekord løfter gullprisen

Oljeprisen stiger til ny rekord og tar med seg gullprisen oppover. Saudi-Arabias ambassadør i USA skylder på krisen i Irak for rekordoppgangen i oljeprisen. Les mer her:

19.05.08 00:12

I går steg oljeprisen til over 70 dollar fatet. Utløsende faktor kan være den usikre situasjonen i Iran, som har meldt seg inn i den kjærnefysiske klubben, til hele Vestens store fortvilelse.Økende global etterspørsel og krigen i Irak har også spilt inn til at vi har fått en oljepris på 70 dollar fatet, mener prins Turki al-Faisal, som er Saudi-Arabias ambassadør til USA.Han trekker frem at det er nok produksjonskapasitet i verden, men at urolighetene i Irak har bidratt til å sende prisene opp. Saudi-Arabia er verden største eksportør av olje. Det melder Bloomberg News.Gull følger med

Prisen på gull følger med oppgangen i oljeprisen. Gull har steget til det høyeste nivået på mer enn 25 år etter at investorer kjøper det edle metallet for å hedge seg mot økte energipriser.- Råoljeprisen stiger og usikkerhet om situasjonen i Iran og Midt-Østen har hjulpet. Fond har kjøpt gjennom den asiatiske handelen, noe som har gått bra, sier Koichiro Kamei, sjef for Market Strategy Institute til Bloomberg.Gull for umiddelbar levering økte 0,8 prosent til 618,62 dollar per unse. Dette er det høyeste nivået siden 5. desember 1980, melder Bloomberg.I 1980 steg det edle metallet til 873 dollar per unse etter at konsumprisen steg mer enn 12 prosent. Den økte oljeprisen er 25 år senere årsak til at gullprisen igjen løfter seg kraftig.Råolje for levering i mai prises til 70.77 dollar fatet i morgentimene tirsdag, opp 37 cent fra mandagens sluttpris på 70,4 dollar fatet. Dette er rekordsluttkurs for oljeprisen. Oljeprisen var oppe i 70,85 dollar fatet 30. august i 2005, men det var intra dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.