RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeselskapene vil bruke mer pengene utenfor USA

Sist oppdatert:
Olje- og gasselskapene vil fortsette å investere mer utenfor det amerikanske markedet neste år, og og det er de mindre, uavhengige selskapene som står for de største investeringsøkningene neste år
Det viser en undersøkelse det store amerikanske meglerhuset Lehman Brothers publiserte mandag, etter å ha snakket med 335 oljeselskaper verden over.

Ifølge undersøkelsen, som Dow Jones Newswires har fått tilgang til, er naturgassprisene og kontantstrøm de viktigste faktorene når budsjettene i det amerikanske markedet kuttes, og ikke tilgang på interessant boreprospekter.

Det er ventet at investeringene i olje- og gassleting utenfor USA vil øke med 6,2 prosent til 98,1 milliarder dollar neste år, mens investeringene i USA og Canada vil falle med 0,2 prosent til 46,2 milliarder, ifølge Lehman.

De uavhengige amerikanske oljeselskapene er ventet å øke sine budsjetter med 2,5 prosent neste år, men samtidig vil de store multinasjonale kutte sine amerikanske budsjetter med 3,9 prosent.

De som vil satse mest internasjonalt er Venezuelas PDVSA og russiske Gazprom, mens de store amerikanske selskapene ChevronTexaco og ExxonMobil planlegger budsjettøkninger på henholdsvis 10 og 8 prosent for neste år.

Til sammenligning vil det store uavhengige selskapet Apache øke sine letebudsjetter med hele 30 prosent. Det er selskaper som Apache som nå er de mest ekspansive, ifølge Lehman.

- Undersøkelsen legger frem beviser for at det å gå internasjonalt er stedet å gå, sier analytiker James Crandell i Lehman til Dow Jones.

De store russiske selskapene, Yukos, Lukoil og Sibneft er ventet å senke sine budsjetter på grunn av mangelen på rørledningskapasitet til å frakt ny olje ut av Russland.

Foruten å gå mer internasjonalt er det ventet at offshoreinvesteringer som Vest-Afrika og Mexico-gulfen vil være i fokus neste år, samt dypvannsboringer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere