RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeselskaper frykter ny oljeavgift

Sist oppdatert:
Et flertall av oljeselskapene frykter at regjeringens forslag til avgiftsendringer skal gi kraftig økning i utgiftene og redusert interesse for å lete etter olje i Barentshavet.
Myndighetene ønsker å endre reglene for beregning av arealavgiften som oljeselskapene må betale når de får tildelt lisenser på norsk sokkel. Målet er å få fart på utbyggingen av nye oljefelter. Olje- og energidepartementet skal avgjøre saken i løpet av året.

– Departementet vil i god tid før 1. januar 2007, og med virkning fra 1. januar 2007, fastsette arealavgiften, sier informasjonsrådgiver Trude Larstad til Aftenposten.

De fleste oljeselskapene mener imidlertid at forslaget vil føre til en avgift som blir 20 ganger høyere enn tidligere for lisenser gitt i Barentshavet, og at den blir nesten sju ganger høyere i Norskehavet. Selskapene mener det kan føre til redusert interesse for leting i Barentshavet. Skepsisen kommer til uttrykk i en høringsuttalelse som Oljeindustriens Landsforening (OLF) har sendt til departementet.

Den totale effekten av forslagene til endringer i arealavgiften er anslått til å bli på mellom 100 millioner og 1 milliard kroner.

Verken Hydro eller Statoil vil uttale seg, og OLF vil ikke kommentere temaet så lenge saken er til behandling i departementet.

Et mindretall av selskapene, DNO, Marathon og fusjonerte Talisman og Paladin, støtter imidlertid departementets forslag.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere