RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljesikring ga børsfall

Sist oppdatert:
Gevinstsikring etter en svært oppløftende uke gjorde at Oslo Børs endte ned fredag.
Hovedindeksen på Oslo Børs falt tilbake 0,87 prosent til 380,34 poeng og avslutter dermed en sterk uke med tilbakegang. Investorene tok gevinst etter at aksjene på Oslo Børs steg med 4,30 prosent sist uke.

Statoil og Norsk Hydro ble de mest omsatte aksjene på Oslo Børs. Oljeprisen falt tilbake og dette drar tungvekterne med seg ned. I går hadde begge de to oljegigantene en fantastisk dag på børsen. Aksjekursene steg henholdsvis 4,4 prosent og 3 prosent.

I dag endte aksjene ned 1,85 prosent til 186 kroner og 2,79 prosent til 174 kroner.
Norsk Hydro klarte å innfri de høye forventningene markedet hadde for andre kvartal. Under Eivind Reitens ledelse har selskapet levert rekordresultat ved hvert eneste kvartal. Mandag er det Helge Lund og Statoil sin tur til å vise hvordan det har gått de siste tre månedene. Alle venter knallsterke tall, men spenningen er knyttet til produksjonen.

- Hydro har jo kommet med sine tall og jeg tror ikke at det blir de store overraskelsene, sier analytiker Martin Mølsæter i First Securities til NA24 iMarkedet.

Mølsæter er som alle andre spent på produksjonsguidingen for selskapet, spesielt etter at Norsk Hydro kom med sitt varsel.

- Kan bli tøft å nå den produksjonen de har som mål, sier Mølsæter til NA24 iMarkedet og vil ikke ut med noen tall.

For andre kvartal venter analytiker Oddvar Bjørgan i ABG Sundal Collier at Statoil har hatt en produksjon på 1,13 millioner fat daglig, men tror ikke selskapet vil nedjustere offisielt nå.

- Jeg tror de vil opprettholde produksjonsmålet på 1,2 millioner fat pr. dag i hele 2006, men tror det er blitt litt vanskeligere for dem å nå dette målet, sier Bjørgan til NA 24 iMarkedet.

Nordsjøolje startet dagen godt over 75 dollar fatet, men falt tilbake 1,11 prosent til 74,18 dollar da Oslo Børs stengte handelen.

I går kveld fikk prisen på det sorte gullet et voldsomt løft som følge av en uttalelse fra oljeministeren i Venezuela. Hugo Chavez´s mann sa at OPEC står maktesløse i kampen mot den stigende oljeprisen, til det er den geopolitiske situasjonen for anspent.

Spenningen i Midtøsten har lagt press på oljemarkedet og ført til at oljeprisen har holdt seg rekordsterk. Nyheten om at FN trekker sine observatører ut av Libanon fikk ikke oljeprisen til å stige og det skyldes nok gevinstsikring etter nok en sterk uke. Opprørerne i Nigeria har dessuten også ført til bekymringer om redusert produksjon av olje.

Gårsdagens store taper, Petroleum Geo Service, ble sendt opp 1,82 prosent til 335 kroner. Flere av meglerhusene mener at reaksjonen etter de svake tallene ble for sterk og at aksjen igjen er billig.

- Selskapet skuffet i går med EBIT (red. anm driftresultat) på 90 millioner dollar mot ventet 104 millioner dollar. Vi synes aksjen falt i overkant mye og anbefaler å kjøpe på kurser under 330 kroner. Mens kontraktseismikk var svakt, var multiklient meget sterkt, og vi tror derfor TGS kommer til å levere meget sterke andre kvartal, skriver Pareto Securities.

Meglerkollegaene i DnB NOR Markets mener også at selskapet har blitt for hardt straffet og opprettholder kjøpsanbefalingen med kursmål 380 kroner.

Yara var en annen tungvekter som klarte å stige på en generell svak børsdag. Ureaprisene har vært svært svake de siste ukene, men fallet virker å bremse opp og prisutviklingen er i ferd med å snu. Forventninger om en kortvarig etterspørselsvekst fikk Yara-aksjen til å stige 0,54 prosent til 92,25 kroner.

Møbelprodusenten Hjellegjerde endte på toppen av vinnerlisten. Aksjen steg hele 21,43 prosent, men det er verdt å nevne at det kun ble omsatt en børspost til en verdi av 6.800 kroner denne dagen.

Goodtech steg også på lav omsetning i aksjen, men en oppgang på 7,60 prosent var nok til å sikre selskapet andre plassen blant kursvinnerne.

Simrad Optronics fulgte opp med en oppgang på 6,67 prosent til 9,60 kroner.

Stepstone kunne legge frem et positivt resultat for andre kvartal. Selskapet økte omsetningen og resultatet og det var nok til at markedet sendte aksjekursen opp 5 prosent til 10,50 kroner.

Fesil ble dagens taper med en nedgang på 8,14 prosent til 27,10 kroner. Det var kun 1.600 aksjer til en verdi på 43.260 kroner som byttet eiere og sendte kursen ned.

Otrum ble også rammet at laber interesse. Her ble 3.000 aksjer for 36.600 kroner omsatt og det gjorde at aksjekursen falt 7,58 prosent til 12,20 kroner.

Media & Research Group fulgte opp med et fall på 6,72 prosent. Det var meglerhuset Kaupthing som var den eneste selgeren i aksjen.

Optimisme i New York

De viktigste amerikanske nøkkelindeksene stiger like etter at Wall Street åpnet handelen klokken 15:30 norsk tid.

Industriindeksen Dow Jones blir løftet 0,78 prosent til 11.187,04 poeng, mens aksjene på den vide S&P 500-indeksen stiger 0,75 prosent til 1.272,65 poeng.

Teknologiaksjene tynget Wall Street i går kveld, men i dag åpner Nasdaq med en oppgang på 1,03 prosent til 2.075,73 poeng.

USAs nest største oljeselskap, Chevron, slapp tall for andre kvartal i dag. I går meldte ExxonMobil og Shell om et rekordsterkt andre kvartal. Den høye oljeprisen gjør at pengene strømmer inn i de allerede velfylte bankbøkene til oljeselskapene.

Forventningene er riktignok skyhøye og selskapene må innfri for. Chevron klarer ikke helt innfri kravene til markedet. Omsetningen steg med 11 prosent til 53,53 milliarder dollar fra 48.34 milliarder dollar i samme periode i fjor.

Omsetningen ble svakere enn hva analytikerne Thomson First Call hadde hentet inn estimater fra. Det var ventet at Chevron skulle legge frem et resultat etter skatt på 2,21 dollar pr. aksje av en omsetning på 60,33 milliarder dollar

Selv om resultat etter skatt økte med 18 prosent ble resultat pr. aksje på 1,97 dollar.
Selskapet melder at det forventer å kjøpe tilbake aksjer i eget selskap for 5 milliarder dollar i løpet av året. Aksjen faller 2,1 prosent på børsen i New York.

Verdens største oljeselskap, ExxonMobil, faller sammen med ConocoPhillips rundt 0,30 prosent.

De foreløpige tallene over BNP-veksten i andre kvartal var langt svakere enn ventet. Mens økonomene hadde ventet en vekst på 3,2 prosent, var fasiten på 2,5 prosents vekst nedslående for optimistene. I første kvartal opplevde amerikanerne en vekst på hele 5,6 prosent i bruttonasjonalproduktet.

Det var hovedsakelig lavere konsum blant husholdningene som rammet BNP-veksten. Forbruket blant konsumentene står for rundt 70 prosent av bruttonasjonalproduktet og endte i andre kvartal på 2,5 prosent ned fra 4,8 i første kvartal.

I tillegg kom det statistikk som viser at lønnskostnadsindeksen steg med 0,9 prosent i andre kvartal, mens det var forventet en økning på 0,8 prosent.

Forventningsindeksen til Universitet i Michigan endte noe høyere enn ventet i juli. Ifølge Bloomberg News var det ventet at indeksen ville endte på 82,5, mens tallene som ble sluppet like før klokken 15:50 viser en stigning til 84,7.

Veksten bremser ikke Wall Street

Skuffende svak vekst i den amerikanske økonomien fikk de amerikanske aksjefuturene til å reagere ned. Kontraktene på de viktigste nøkkelindeksene falt kraftig etter å ha vært langt sterkere tidligere på dagen.

Rundt en halvtime før Wall Street åpner handelen stiger futurene igjen.

Dow Jones Indicative stiger 0,10 prosent, men er ikke særlig pålitelig.

De to andre mer viktige futurene snudde bratt ned på tegnene om nedkjølig i den amerikanske økonomien, men blir likevel løftet igjen. Nasdaq-futuren klatrer 0,23 prosent, mens kontrakten på den brede S&P 500 stiger 0,20 prosent.

De foreløpige tallene over BNP-veksten i andre kvartal var langt svakere enn ventet. Mens økonomene hadde ventet en vekst på 3,2 prosent, var fasiten på 2,5 prosents vekst nedslående for optimistene. I første kvartal opplevde amerikanerne en vekst på hele 5,6 prosent i bruttonasjonalproduktet.

Det var hovedsakelig lavere konsum blant husholdningene som rammet BNP-veksten. Forbruket blant konsumentene står for rundt 70 prosent av bruttonasjonalproduktet og endte i andre kvartal på 2,5 prosent ned fra 4,8 i første kvartal.

I tillegg kom det statistikk som viser at lønnskostnadsindeksen steg med 0,9 prosent i andre kvartal, mens det var forventet en økning på 0,8 prosent.

Dempet børsnedtur

Nedturen har kommet tilbake for investorene på Oslo Børs. Etter gårsdagens olje- og resultatfest faller aksjene på hovedindeksen 0,30 prosent til 382,54 poeng.

De to store oljetungvekterne Norsk Hydro og Statoil blir sendt ned 1,40 prosent til 176,5 kroner og 1,06 prosent til 187,50 kroner.

Prisen på et fat nordsjøolje med levering i september stiger 0,48 prosent til 75,38 dollar. Opprørerne i Nigeria og uroen i Midtøsten holder prisen på det sorte gullet høy. Frykten for leveringsstans har fått oljemarkedet til å spekulere opp prisen de siste dagene. Bekymringer knyttet til at krigen mellom Israel og terrorfraksjoner i Libanon skal forflytte seg til de oljerike nabolandene hjelper oljeprisen opp.

Militante opprørere truer med å fortsette angrepene på oljeinstallasjoner i det oljerike afrikanske landet Nigeria. Tidligere har angrep og trusler om angrep fått de internasjonale oljeselskapene til å stenge produksjonen. Fortsatt er deler av produksjonen ved enkelte av installasjonene redusert etter tidligere attakk fra militsen i Nigeria.

De mindre oljeselskapene DNO, Altinex og PA Resources er henholdsvis uforandret på 11,70 kroner, ned 0,77 prosent til 1,29 kroner og uforandret på 36,80 kroner.

Petroleum Geo Service er så langt uforandret.

- PGS kom med tall i går som var litt dårligere enn forventningene på bunnlinjen, men som forventet på drift. Kontraktsseismikk viste litt skuffende marginer, hvilket ble oppveiet av gode multiklient marginer. Den litt skuffende bunnlinjen skyldes høyere skattesats enn forventet. Vi reduserer estimatene for 2006 – 2008 på grunn.av reduserte forventninger til marginer og økt skattesats. Vi opprettholder kjøpsanbefalingen med kursmål 380 kroner, skriver DnB NOR Markets i sin morgenkommentar.

Oppturen i Yara fortsetter. Selskapet leverte knallsterke tall for en liten stund tilbake og siden da steget rundt 18 prosent. I dag starter kunstgjødselselskapet med en oppgang på 2,45 prosent til 94 kroner.

APL topper vinnerlisten med en oppgang på 4,81 prosent og får følge av Hardanger Sunnhordalandske som blir løftet 4,72 prosent. Omsetningen i de to aksjene er svært lav og oppgangen må kunne tilskrives det.

Det nylig utskilte Petrojarl stiger 3,80 prosent til 41 kroner etter gårsdagens skuffende resultat.

På toppen av taperlisten finner vi Kitron. Aksjen faller 4,45 prosent til 3,65 kroner. Flyselskapet Norwegian er ned 3,75 prosent til 89,75 kroner. Dyr oljepris gir høye drivstoffkostnader for Bjørn Kjos og Norwegian.

Odim følger etter med en tilbakegang på 3,30 kroner.

Gårsdagens suverene vinner Int. Gold Exploration faller 2,50 prosent fredag morgen. I går fikk investorene i gull- og gruveselskapet en etterlengtet oppgang. En analyse fra meglerhuset CAR der de hevet kursmålet til 8,50 kroner bidro til å sende aksjekursen i selskapet opp over 20 prosent.

Sony løftet Asia

Sterke tall og oppløftende fremtidsutsikter fra tre kjente elektronikkprodusenter sendte de asiatiske aksjene videre opp fredag morgen.

Det var særlig de sterke tallene fra Sony som la føring på investorene i Asia. Selskapet la frem et resultat der de tjente dobbelt så mye enn hva analytikerne hadde sett for seg på forhånd. Markedet svarte med å sende aksjekursen i Sony opp 4,2 prosent etter det sterke resultatet. Det var særlig høyere salg av digitalkamerane Cyber-shot og flat-tv Bravia.

NEC kunne legge frem det første overskuddet på mer enn fem kvartaler og steg 6,1 prosent. Flere analytikere hevet aksjen etter den positive utviklingen i selskapet.

Canon kom med oppløftende guiding og venter at året sett under ett vil bli rekordsterkt. Aksjen ble løftet 1,1 prosent.

Dette bidro til å sende den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital Internasjonal la på seg 0,50 prosent til 125,11 poeng og nærmer seg det høyeste nivået siden 12. juli.

I Japan ble den kjente Nikkei 225-indeksen løftet 0,87 prosent til 15.312,20 poeng. Den brede Topix-indeksen var tidligere på dagen opp 1 prosent. Aksjemarkedene i Sør-Korea, Hongkong, Indonesia, Pakistan og Taiwan.

Bank- og finansaksjene falt etter at markedet venter at den australske sentralbanken vil heve renten ytterligere i år. Det førte til at aksjemarkedet i Asia endte ned.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere