RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljesølet som forsvant

Foto: STR (Reuters)
Sist oppdatert:
Tre firedeler av oljen som er lekket ut i Mexicogolfen siden april, er nå borte.

Det skyldes både menneskelig innsats og naturlige prosesser, viser en rapport fra amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

780 millioner liter

Anslagsvis 4,9 millioner fat olje, eller 780 millioner liter, er lekket ut i Mexicogolfen siden utblåsningen på oljeriggen Deepwater Horizon den 20. april. Av dette er 74 prosent nå borte.

- Minst 50 prosent av oljeutslippet er nå fullstendig borte fra systemet. Resten vil raskt bli brutt ned eller fjernet fra strendene, sier NOAAs leder Jane Lubchenco.

NOAA anslår i tillegg at 16 prosent av oljen er brutt ned naturlig i havet. Denne oljen vil etter hvert bli fjernet av oljeetende bakterier.

Ytterligere 8 prosent av oljen er brutt ned ved hjelp av kjemikalier.

Små konsekvenser

Forrige uke kom geologen Ed Owens med følgende melding etter oljekatastrofen:

- Det er en veldig liten del av oljen som har nådd kysten i denne regionen. Dette betyr at de miljømessige konsekvensene langs kystlinjen er ganske små.

Han er kjent som en framtredende ekspert på beskyttelse av kystlinjer mot oljesøl, men var i denne sammenheng hyret inn av oljeselskapet BP.

Ifølge Owens er det bare et spørsmål om måneder før kysten av den amerikanske delstaten Louisiana er seg selv lik.

Les også: - Bare «små» konsekvenser etter oljeutslipp

Tett til slutt

Oljeriggen Deepwater Horizon eksploderte 20. april. Onsdag konstaterte amerikanske myndigheter at brønnhullet var tett.

- Vi har nådd en statisk tilstand i prosessen som gjør at vi føler oss sikre på at det ikke vil strømme mer olje ut i havet, sa ansvarlig for oljeopprydningen, tidligere admiral Thad Allen.

Fredag skjerpet Representantenes hus sikkerhetsreglene i forbindelse med oljeboring til havs som svar på utblåsingskatastrofen i Mexicogolfen.

Blant annet ble det vedtatt å beskytte varslere i oljeindustrien og å oppheve taket på 75 millioner dollar som oljeselskaper er økonomisk ansvarlig for ved oljeutslipp. Reformen, som har Det hvite hus' støtte, skjerper også kravene til godkjenning av sikkerhetsutstyr, antall inspeksjoner og straffen for brudd på sikkerhetsreglene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere